Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

23. Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u podvodnom ribolovu

pehariNatjecanje je bilo posebno po tome što je prvi put održano u šibenskom akvatoriju otkako je hrvatske države. Sam akvatorij je jako atraktivan, pogotovo zona drugog dana lova, vanjska strana Žirja sa pripadajućim otočićima i pučinskim brakovima koji su skupa sa otočićem Blitvenicom najpoznatiji u Jadranu po bogatstvu tune i druge velike plave ribe kao i relativno čestoj pojavi većih primjeraka morskih pasa pa i velike bijele. Tako je na zadnjem danu pregleda terena na jednom od vanjskih brakova uočen velik pas od strane scuba ronioca, samo 200-300 m dalje od natjecatelja koji su pregledavali zonu. Na samom pregledu viđena su i veća jata tuna koja su bila u lovu sitne ribe koja se konstantno tu zadržava pa se moglo vidjet iskakanje tuna i čuti specifičan zvuk ispod mora dok su ronioci bili u zaronu.

Još u samom pregledu terena više lovaca je lociralo kirnje ali kao što je i specifično za natjecanja informacije su bile dvojake. Svi su bili složni u tome da je većina nađene ribe preko 20 m, a neki od lovaca većinu ribe imali su preko 25 i 30 m. Ribe u kraju nije bilo nego u manjim količinama i uglavnom se moglo računati samo na ciple i salpe, i to u slučaju da nije bonaca, a od ostale ribe su uglavnom viđani samo primjerci koji nisu validni (manji od 400 g). Znalo se da Kesić ima nekoliko lijepih sinjanih kirnji i da će s obzirom na svoje kvalitete i njemu itekako poznat teren biti jaka konkurencija Gospiću. Ove godine imao je i jaku pomoć od strane inače najvećeg Danielovog rivala Daria Marinova kojemu su ovo domaći tereni i koji je poznat po svojoj lukavosti i dobroj taktici kao i vrhunskom poznavanju terena i ponašanju ribe u specifičnim uvjetima. Sad je bio u ulozi barkariola kojeg bi svako želio imati. Pomoć Kesiću bio je i jedan od najboljih šibenskih lovaca Antonio Kulušić. Također, Slaven Ćubrić koji ljetuje na Murteru bio je na svojim terenima a iz godine u godinu ovaj mladi Zagrepčanin je sve bolji te pokazuje da itekako opravdava svoje mjesto u reprezentaciji.

Slaven riba

Za Buratovića i Jakupovića se znalo da će dobro odradit pregled a njihova kvaliteta je takva da su uvijek u igri za prva tri mjesta.Temperatura mora uoči samog natjecanja bila je ljetna a termoklin je varirao ovisno o poziciji od 18-25 m i pridonio je odličnoj prozirnosti mora i dubini na kojoj se držala većina ribe. Lovcima koji su se spuštali preko 30 bilo je poprilično hladno u ljetnim odjelima a pogotovo s obzirom da su neki od njih puno vremena provodili u tom „frižideru“. Vrijeme je bilo prohladno sa abnormalnom količinom kiše koja je padala dan uoči gare ali srećom nije za vrijeme samog natjecanja. Zato kiša nije zaobišla vaganje prvog dana koje je pogodilo nevrijeme tako da se spojilo nebo sa morem a vaganje najbolja 3 lovca tog dana moralo je biti odgođeno za par sati pa se i malobrojna publika razbježala ili našla utočište u pivnici –restoranu koja je ujedno bila i domaćin vaganja i okupljanja a smještena je kraj šibenske katedrale na samoj rivi.

Toni StijepkoPrvi dan natjecanja start je bio u 8.15 h iz uvale Nozdre na jugoistočnoj punti otoka Kaprija. Vrijeme je bilo odlično i natjecatelji su mogli normalno odraditi sve duboke pozicije sa zabilježenom ribom.  Kasnije se diglo nešto vjetra pa se lovilo i tehnikom plitkog šuljanja gdje su ulovljeni uglavnom cipli i pokoja salpa. Već na predaji ribe na Kapriju vidjelo se da će Gospić biti prvi sa dvije dvije kirnje 6 i 7kg, 10-ak šaraga, nekoliko tabinja i velikom kavalom od preko 2 kg. Znalo se da će se vodit bitka za drugo mjesto između Slavena koji je isto imao kirnju nešto veću od 4 kg, 7 tabinja, nekoliko velikih šaraga, 2 murine i vranu i Kesića koji je isto imao krasnu nisku sa puno tabinja i šaraga i jednom murinom, ali mu je izostao ulov kirnje koja bi mu donijela puno bodova. Na vaganju prvog dana koje je poremetilo jako nevrijeme sa kišom došlo je u pitanje zona Žirja predviđena za drugi dan i odlučeno je da će to ovisno o prognozi biti odlučeno ujutro u 7h i tako kako nas je probudilo prohladno ali ipak polu sunčano jutro sa mirnim morem odlučeno da se lovi Žirje za koje se pretpostavljalo da će donijet bogat ulov. Međutim već uoči samog starta koji je bio malo poslije 9h počela se dizati tramontana i na kraju je val bio debelo preko metar, ono što je sve iznenadilo i poremetilo većini lovaca je extra jak južni korenat koji je vjerojatno uzrokovan abnormalno velikim padalinama dan prije. Kesić je drugi dan došao na svoje i ulovio dvije velike kirnje od koje je veća imala malo preko 8 kg a imao je još i velikih šaraga i nekoliko tabinja. Gospić je uspio zauzeti drugo mjesto sa dvije velike murine. Marko Karlić uspio je ostvariti odlično treće mjesto drugog dana ispred sjajnog Sirišćevića, Buratovića i Ćubrića.

Fotografija0303 skarpOvo je do sada vjerojatno natjecanje sa najmanjim brojem natjecatelja, njih 20 od inače, uobičajenih 30 koji nastup imaju ili pravom prvokategornika (prvih 15 sa prošlog državnog) ili pravom izlučnih klupskih, tj. međužupanijskih natjecanja. Također, izostala je posjećenost samog vaganja što zbog vremena, što zbog nezainteresiranosti samih građana Šibenika a ribe na vaganju je bilo poprilično i to jako atraktivnih ulova bez  puno divljači i sa čak 5 velikih kirnji od kojih je najveća bila Kesićeva od malo preko 8 kg težine. Bilo je puno velikih šaraga, lijepih kavala od kojih najveća Gospićeva od 2.2 kg. Specifičnost ovog natjecanja je i diskvalifikacija dvoje natjecatelja od kojeg je jedan i u reprezentaciji a presedan je da se prvotna odluka dvaju sudaca  naknadno poništi od strane saveza za jednog takmičara što je izazvalo i revolt kod svih ostalih sudionika. Ono što zadivljuje je to što je Gospić unatoč pregledu terena (koji je krucijalan) od samo 5 dana na terenu kojeg jako slabo poznaje uspio ostvarit ovako bogat ulov i prvo mjestu ispred sjajnog Kesića koji je imao vrlo jaku pomoć svojih prijatelja na pregledu terena, sve redom odličnih lovaca kojima je to ispred kuće. Nakon prva dva dana shvatio je da se mora skoncetrirat na brakove i dubinu preko 30 m i posložio je odličnu taktiku a od označenih 4 ulovio je dvije najveće kirnje taj prvi dan. Najveću kirnju tog dana za koju je znao i Kremenić ulovio je nakon što je Kremeniću kliznula sa 31m na dno. Daniel ju je našao u rupi na 38.5m i nakon što ju je pogodio izvukao ju je u drugom zaronu. Drugu koja je izgledala na niski manja a vaga je pokazala da je razlika manje od kila ulovio je isto u rupi na 35 m. Praktički cijeli taj dan nije imao zaron na manje od 31m sa najmanjim pauzama između zarona od 3 min koje se morao pridržavati zbog taravane, a kako je bio siguran u najbolji plasman čak je i završio takmičenje pola sata prije zakonskog kraja upravo zbog predostrožnosti zbog toliko zarona na tim dubinama što ni većina apneaša ne bi mogla odraditi bez žestokih posljedica. Drugi dan takmičenja unatoč ekstra jakom južnom korentu na vanjskim brakovima uspio je odraditi većinu pozicija i pogoditi ribu u uvjetima kad se moraš držati da te korenat ne odnese a zaron je otežan jer se troši puno više energije nego inače i ronioc je non stop zapuhan tako da je većini nemoguće doći do dubine od 20 m na točnu poziciju a kamoli na 30 m. Danijel je imao na 31 m čeku za zubacima i došlo mu je ogromno jato, a jednog od cca 10 kg, koji se nećkao zadnjih metar prilaza u puškomet, zbog toga što je perajao u jaki korenat ,spasilo je da ne bude najvrijednija riba natjecanja. Nakon što je ispucao sve pozicije za taj drugi dan i u međuvremenu čuo da Kesić ima dvije velike kirnje odlučio se na ruparenje na lošijem djelu terena kojeg nije pregledao na samom jugu zone i  kopati na najblesavije i najmanje očita mjesta i do kraja skupio oradu, tabinju, murinu i salpu u zadnjem zaronu (na 21m).
To ga je vratilo ponovo na prvo mjesto u ukupnom poretku, a kao što je i sam Gospić konstatirao: „većinu bi spoznaja da je neko taj dan ubio dvije velike kirnje ubila u pojam i poremetila lov.“
Na ovom linku možete vidjeti plasmansku listu.