Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Praćenje uživo: XX. Ekipno prvenstvo Hrvatske u podvodnom ribolovu

KŠR Split organizator je XX. Ekipnog prvenstva hrvatske u podvodnom ribolovu koje se održava sa južne strane otoka Šolte od uvale Šešula do uvale Stračinska. Zona je otvorena na jugo koje je puhalo prošlih tjedan dana te na sreću popustilo upravo na današnje jutro, iako prognoza zove novo jugo u jačanju upravo za vrijeme natjecanja. Šolta je uvijek bila težak teren za ribolov, bogata atraktivnim terenima po cijeloj svojoj dužini ali brojnost riba i potreba za ronjenjem na velikim dubinama u ovo doba godine ne obećavaju bogate žice. Od ulova trebalo bi biti tabinja, šaraga, murina, možda pokoja manja škarpina, šuljaći mogu pronaći cipla i manju oradu. Od većih riba mogu iznenaditi gof i kirnja, ukoliko bude takvih ulova, ekipa koja ga ostvari imati će premiju i zagarantiranu medalju.

verifikacija sesula


Na ovogodišnjem ekipnom prvenstvu natječe se 13. klubova, što je dosta manje od prošle godine kada je natjecanje bilo na otoku Rabu. Ekipe su sastavljene od maksimalno 3 ribolovca i barkariol koji ne moraju roniti u neposrednoj blizini jedan drugoga, što znači da ekipe mogu taktizirati različitim tehnikama ribolova i biti raspoređene na većem području. Tijekom natjecanja, kako vijesti budu dolazile komentirat ćemo favorite, ulove i događaje iz zone i predaje ulova, te kasnije sa vaganja. Praćenje iz zone ovisi o volji barkariola i logistike koji će slati vijesti sa terena, nadamo se ažurno iako je to teško obećati s obzirom na jačanje juga i posao koji je zahtjevan i bez slanja poruka preko mobitela. Naglašavamo da je ovo prvo praćenje natjecanja u sportskom ribolovu u Hrvatskoj, svojevrsni pilot projekt koji će nadamo se postati tradicija te ćemo nadograđivati kvalitetu praćenja budućih događaja sa stečenom praksom i novim tehnologijama, a glavni cilj je popularizacija sportskog ribolova.

8:30 - Označen je start natjecanja iz uvale Šešula. Na terenu ima mora od juga ali veći valovi se očekuje u drugoj polovici natjecanja, što će dosta otežati lov, pogotovo ribolovcima koji će loviti uz kraj strme obale Šolte.

9:25 - Po mnogima dva najveća favorita su domaćin KŠR Split (Prkić, Siriščević, Čakić) i Tribunj (Kesić, Kulušić, Borozan). Igrom slučaja obje ekipe u početku ribolova lova našle su se na istim pozicijama te za sada imaju po dvije tabinje.

9:35 - Ekipa Delfin Pula (Micković, Linić, Brkić) za sada ima jednu tabinju. Barkariol Delfina je trostruki prvak države Mislav Čalo što je velika prednost za ovu ekipu iz Sjevernog Jadrana.

9:45 - Većina ekipa okupila se na malom području, što znači da će samo iskusni natjecatelji profitirati. Ekipa KŠR Split sa dva standardna prvokategornika Petrom Prkićem i Tonćem Siriščevićem uhvatila je u toj gužvi dvije kavale i škarpinu. Ekipa Pelegrin Hvar također je za sada uspješna, koliko nam je poznato imaju veliku škarpinu. Pelegrin je prije dvije godine bio prvak države, ali sada se natjeću bez reprezentativca Antonija Buratovića.

split pelegrin

10:30 - Jugo pojačava i otežava lov i naravno dojavljive sa terena. Koliko nam je poznato, Ekipa Zubatac Zadar (Vlahov, Čulina, Košta) ulovila je veliku Škarpinu, Periska Ploče (Milićević, Milas) ulovila je prvu divljač, ugora od 3,5 kg. Dojavljeno nam je i da su Tribunj i Split ulovile po još jednog šarga.

10:50 - Strožanac (Pavić, Bratim J. Bratim G.) za sada imaju škarpinu i tabinju, Ekipa Lignja Primošten (Gašperov, Matošin) također su se upisali u strijelce sa jednim ulovom. Čekamo vijesti ostalih ekipa.

hvar periska teren

11:25 - DPS Zagreb (Čubrić, Janči, Vrca) sakupili su za sada 5 riba. Za sada nismo dobili podatke od Arbuna iz Supetra (Domančić, Ivelić, Vladislavić) koji bi trebali imati dobar plasman s obzirom na znanje zone i uigranost ekipe. A tu je i Jastog Trogir (Rajić, Miše V, Miše M) kojima je ovaj teren ustvari najbliži, barkariol Trogiru je dugogodišnji prvokategornik Rajić pa ne sumnjamo da će i ova ekipa nešto uloviti.

hvar1 ploce strozanac

12:05 - Sve informacije sa terena su šture, uglavnom barkarioli koji dojavljuju našim logističarima govore o jednoj ribi, no nemamo podataka o kojem klubu se radi. Viceprvak sa zadnjeg pojedinačnog Stjepko Kesić ulovio je šarga od preko kila što za sada ulazi u kategoriju navrijednijeg ulova koji se uz trofej najveće ribe dodjeluje tradicionalno na natjecanjima. Ekipa Zadra (barkariol je rekorderka u ronjenju na dah Vedrana Vidović) ulovila je uz škarpinu i 3 ribe karakteristične za šuljanje uz obalu, cipla, komarču i salpu. Inače moramo spomenuti da su prilikom pregleda zone uočeni ostaci dinamita i mrtve ribe uglavnom fratri, šarzi i cipli koje krivolovci nisu uspjeli izroniti sa dna.

12:30 - Strožanac je sakupio 3 škarpine, komarču i cipla te jednu murinu. Sve ribe su po izjavi barkariola taman validne. Hvar ima 4 ribe.

12:50 - Jugo je pojačalo i po najavi prognostičara uskoro bi mogao okrenuti i prolom oblaka, natjecatelji su se povukli uglavnom po valama. Kako sada stvari stoje Tribunj je najbolji sa 8 validnih riba, nakon njih je KŠR Split sa isto toliko riba ali neke vjerojatno neće proći mjeru.

sarag tatinja

13:21 - Ostalo je još desetak minuta do kraja, zbog jakog juga ne primamo nikakve vijesti no uskoro će biti predaja ulova pa ćemo sve saznati na vrijeme. Inače na prekrcajnom brodu nalazi se torimetar tako da sve ribe moraju biti predane svježe ulovljene, u protivnom prijeti diskvalifikacija.

13:40 - Najavili smo da će Jastog Trogir ostvariti dobar rezultat međutim zbog puknute konzole morali su odustati ranije te predali samo jednu ribu. Ekipa Primoštena predala je dvije ribe.

milas primosten

14:00 - Počeli su pristizati ulovi. Ekipa Dolin Rab (Badurina, Travaš, Javorin) predala je dvije ribe a kako smo i najavili Ekipa Supetra donijela je bogatu žicu, možda i pobjedničku. Dvije Murine, par šaraga, škarpina i tabinja. Točan broj riba znat ćemo na vaganju. DPS Zagreb također je predao dobru žicu ali koliko čujemo ne više od Supetra.

rab supetar

tribunj

14:32 - Natjecatelji su napustili zonu predaje ulova i krenuli su put Splita. To je to za jutro i vraćamo se popodne otrpilike u 17 sati na vaganje koje ćemo nastaviti pratiti. Bit će gusto i svaki gram bi mogao odlučivati.

- - -

18:00 - Vaganje je počelo sa malim zakašnjenjem. Dvije ekipe Šarag Stari Grad i Jastog Trogir nisu imale validne ribe. Dolin Rab i Lignja Primošten imali su validnu škarpinu. Po dvije ribe imali su Delfin Pula i Zubatac Zadar, uz mnogo nevalidniih ulova.

18:20 - Ekipa KŠR Split na kraju je imala 4 validne ribe i 3 vrste što je iznenađujuće malo s obzirom na domaći teren. ERK Periska iz Ploča ulovila je ugora od 3400 grama (najveća riba natjecanja) i škarpinu 800 grama. DPS Zagreb i Pelegrin Hvar imali su po 5 validnih riba.

18:35 - Strožanac je imao 6 validnih riba, 5 vrsta uz murinu od 2700 grama i time osigurao treće mjesto. Na redu je žica Arbuna iz Supetra. Jedna murina je otpala ali druga je validna, te 8 riba, dovoljno za vodstvo. Nakon mjerenja žice Tribunja znati će se pobjednik.

18:45 - Tribunj je na kraju imao 7 riba validnih i osvojio drugo mjesto. Stjepko Kesić ulovio je šarga od 1177 grama što je najvrijednija riba natjecanja. Čestitke Arbunu (Nikša Domančić, Ivor Ivelić, Stjepko Vladislavić) iz Supetra, novim prvacima države u podvodnom ribolovu!konacno* mali ispravak, umjesto Mate Barešića, za Perisku Ploče nastupio je Marko Milas