Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Submania škola podvodnog ribolova

GOPR0563Ne tako davno, iz jedne žučne rasprave, rodila se ideja o školi podvodnog ribolova. Ideja kao ideja, s vremenom je postala priča sa glavom i repom. Glavni akteri tih priča bili su mahom iskusni i manje iskusni podvodni ribolovci, instruktori, doktori ali i potpuni početnici. Svi su kroz priče dijelili svoja iskustva, svoj način gledanja na ribolov. Zaljubljenici u ovaj sport (svi mi) znamo da je iskustvo možda i najvažnija stavka u cijeloj priči o podvodnom ribolovu pa ipak naša iskustva nevoljko dijelimo, ako ih dijelimo uopće.
Povedeni tim problemom skupina zaljubljenika, zanesenjaka odlučila je dati svoj obol ovoj temi..... i nastala je škola podvodnog ribolova. Škola podvodnog ribolova zamišljena je kao program koji će podvodnog ribolovca početnika ili onoga nešto iskusnijega uputiti u pravom smjeru, koja će kod polaznika stvoriti kritički način razmišljanja prema onome što se događa pod morem i na moru.
submaniaCilj edukacije nije naučiti polaznika kako uloviti zubaca ili oradu već ga naučiti kako se dovesti u situaciju za ulov željene lovine na siguran način.
Svi smo svjesni  da je danas ribu sve teže uloviti i baš iz tog razloga smo spremni pod morem biti sve duže, ići sve dublje, usavršavati tehniku kretanja, opremu,  kondicijski se pripremiti  ali na kraju i obrazovati u svim segmentima koji nas čine dobrim lovcima.  Naša ambicija često nas dovodi u nove situacije koje za nas, htjeli mi to priznati ili ne, mogu biti prezahtjevne bez obzira na količinu uloženog truda/pripreme. Edukacija se iz toga razloga bavi svim područjima modernog ribolova, od sigurnosti i tehnika do prehrane, meteorologije, biologije mora i etike.
Kroz suradnju HSŠRM-a i Submania-e stvoreni su uvjeti da ovaj projekt bude dostupan većem broju polaznika na više lokacija. Uz prvu školu u Zagrebu uskoro će biti objavljene i druge lokacije na kojima ćete se moći priključiti programu.

Više informacija o samoj školi:

Program se sastoji iz nekoliko dijelova: teorija, praksa, ispit, natjecanje u podvodnom ribolovu.
Za potvrdu završene škole potrebno je položiti pismeni/usmeni ispit te nastupiti na klupskom prvenstvu matičnoga kluba ili bilo kojem drugom otvorenom natjecanju.
Škola je namijenjena početnicima i lovcima srednjeg stupnja, a pohoditi je mogu članovi svih klubova članica HSŠRM-a, sa važećom dozvolom za sportski ribolov na moru.
Uvjet za priključivanje školi je minimalno 16 godina starosti, posjedovanje sportske ribolovne dozvole, liječnička potvrda o sposobnosti za trening i natjecanje u ronjenju odnosno podvodnom ribolovu, vlastita oprema, potpisivanje dokumenta o odgovornosti, potpisivanje dokumenta o sudjelovanju na natjecanju. Edukacija za sve polaznike je besplatna.

Ovu priliku želio bih iskoristiti da zahvalim našim legendama, klupskim kolegama i prijateljima koji su svojim pogledima na podvodni ribolov pomogli da ova priča ugleda svijetlo dana.