Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Hydrosport Z18

Z18Prije svega svijetloplava boja trupa predstavlja dobrodošao odmak od „bijele“ svakodnevnice, baš kao i neobično koncipiran četvrtasti vrh pramca u ravnini mrtve bande. U krmi se pak nalazi prilično velika integrirana platforma, što je rijetkost za ovu klasu glisera. Neobična rješenja nastavljaju se i u unutrašnjosti, u obliku pramčanog sjedala na dvije razine. Viša sjedeća razina tako se nalazi desetak centimetara ispod mrtve bande i unutar nje je smješteno sidreno spremište. Niža klupica nalazi se još na petnaestak centimetara nižoj razini i unutar nje je veliko spremište. Kod testirane varijante nije bilo pramčanog sunčališta koje se dobiva postavljanjem središnjeg umetka, što inače spada u standardnu opremu, iako je ovo rješenje u najmanju ruku zanimljivo, šteta je što čitav pramčani prostor nije iskorišten za još veće sunčalište, jer mjesta ima sasvim dovoljno. Čitava unutrašnjost je prilično prostrana, ponajviše zahvaljujući visokim bočnim stanicama koje se u vrhu šire prema van. Konzola je postavljena u uzdužnicu tako da s obiju strana ima više nego dovoljno mjesta za kretanje. Oku je ugodno vidjeti kako se plava boja središnjeg dijela konzole dizajnerski dobro slaže s plavom bojom bočnih stranica glisera. U krmenom dijelu smještene su dvije dvostruke klupe.

Z181Hydrosport u ponudi ima i mali otvoreni gliser F15 koji je poseban jer u minijaturnom pakiranju nudi trkači stepenasti trup, jedinstven među malim gliserima,. F15 je dug svega 4,5 metara, širok 1,8 metara s istisninom od 230 kg. Predviđen je za motore do 50 konjskih snaga, a s 50 konja postiže čak 35 čvorova! Dvostruka skiperska kluba je prilično udobna zahvaljujući tapeciranom sljedećem dijelu. Opcijski se može ugraditi i sjedalo s mogućnošću preklapanja sjedećeg dijela kako bi se moglo upravljati stojeći oslonjen na klupu. Krmena klupa ista je kao i skiperska, s bogato tapeciranim sjedećim dijelom pa je plovidba uvijek udobna. Ono što ovaj gliser ponajviše izdvaja iz konkurencije je velika integrirana platforma čija se površina nalazi tek desetak centimetara iznad morske razine. Budući da su prolazi do krmene platforme s oba boka krmene klupe, iz mora se vrlo jednostavno izlazi uz pomoć ljestava. Gliser u kokpitu ima mnogo zanimljivi rješenja a jedan od najvećih aduta je stvarno velika prostranost.

Vrhunska hidrodinamika

tabl brzKao i svi Hydrosportovi gliseri, tako i Z18 ima stepenasti trup razvijen na utrkama. Ovakva varijanta omogućava brže izglisiravanje uz manji utrošak snage. Testirani model pogonila je nova Yamaha F70 EFI, ikako se može primijetiti kako na poklopcu stoji brojka 40. Srećom, ispod poklopca je ipak 70 konja! O novom Yamahinom motoru možemo reći samo najbolje. Tih i uglađen rad, dovoljno snage, umjerena potrošnja. Ovaj motor radi gotovo automobilski uglađeno i mirno i iznad svega umjereni je „pijanac“. Pri minimalnim brzinama glisiranja od 13 do 15 čv. i pri 3500 okretaja ugrađeni putni kompjutor pokazuje potrošnju od prihvatljivih 8 l. Optimalni omjer brzine i potrošnje ostvaruje se pri 4500 okretaja kada Z18 lakoćom glisira brzinom od 21 čv. trošeći pritom 10-tak litara. Tako je uz suzdržavanje s polugom snage s novim generacijama moguće biti čak i ekonomičan, naravno u okvirima klase!
U praksi s lakoćom izglisirava bez propinjanja i može glisirati pri svega 13 do 14 čvorova. Naravno, da se teško baš toliko suzdržavati jer je puno veći gušt ploviti brzinama između 21 i 24 čvora pri okretajima između 4500 i 5000. S tri osobe izmjerili smo najveću brzinu od 30 čvorova pri punih 6000 okretaja. Samo sa skiperom brzina raste na 32 čvora. Budući da se radilo o posve novom motoru, bit će ti i više kad se razradi. Iako se radi o malom gliseru, maritimne osobine su doista vrhunske.

4 fisherman-hydrosport-z18-slika z182

Ne mislimo pritom na postignute brzine, koje su prosječne, koliko na osjećaj upravljivosti, te sigurnost kojom trup prelazi preko valova i u punoj brzini. Nagli zaokreti pri 25 čvorova izvode se kao od šale, pri čemu trup glisera niti u jednom trenutku ne bježi krmom, ma koliko mi to uporno pokušavali! Pri maksimalnih 30 čvorova valove od 50-60 centimetara gliser oštro i sigurno siječe svoji trupom, uvijek sigurno zadržavajući stalan kurs. Pritom valove mekano amortizira pa putnici cijelo vrijeme niti ne osjećaju udarce trupa.Skiper na Z18 u svakom trenutku osjeća potpunu kontrolu pa prelazak preko umjereno velikog vala i li „krivudanje“ pučinom predstavlja pravi gušt. Z18 nudi maritimna svojstva dostojna mnogo većih sportskih glisera, istovremeno mazeći putnike udobnom amortizacijom trupa.
teh podaciPrilikom upravljanja ovim gliserom nije potrebno ustajati sa sjedala jer je preglednost u sjedećem položaju odlična. Isto tako, udaljenost konzole od skiperske klupe je optimalna za osobe prosječnog rasta pa su kolo kormila i komande nadohvat ruke. Spomenimo još jedan sigurnosni detalj. Dio dna i bokovi ispunjeni su pjenom kako bi gliser zadovoljio standarde koji nalažu nepotopivost. Prostranost i maritimne osobine Z18 su u vrhu klase, a biti skiper na ovom gliseru predstavlja pravu privilegiju. Cijena samog glisera bez motora, ali s jastucima i ugrađenim spremnikom goriva zapremine 90 litara iznosi 76.152,00 kn s uključenom trošarinom i PDV-om. Yamaha F70 EFI košta daljnjih 64.900,00 kn. Valja napomenuti da ukoliko se kupi paket ostvaruje se popust od 5%.  Kome treba prostrani fisherman vrhunskih maritimnih osobina, u Z18 bi mogao pronaći idealnog partnera za dugi niz godina.
(Burza nautike)