Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ronilačka sigurnost

Prvenstveno iz sigurnosnih, a tek onda iz zakonskih ili praktičnih razloga, ronilačka signalna plutača, tzv. bova, obavezan je detalj prilikom obavljanja bilo kakve podvodne aktivnosti. Najčešće je cilindričnog ili torpednog oblika, dok se u novije vrijeme na tržištu mogu pronaći modeli raznih drugih oblika, poput sve češćih i popularnijih splavi. Iako je, mahom među podvodnim ribolovcima, najomraženija komponenta ronilačke opreme, signalna plu tača je zakonski obavezna, te ju svaki podvodni ribolovac mora imati povezanu za pojas sa olovima ili za sebe samog, kako stoji u zakonu.

Materijali

najjeftinijiMaterijali koji se koriste za izradu signalnih plutača su najčešće osnovni oblici nylona, što i ne predstavlja neku posebnu zaštitu, pogotovo ako se ri bolov odvija blizu obale. Habanje i pucanje nije nepoznanica, pa je stoga, ukoliko želimo produžiti životni vijek naše plutače, potrebno potražiti nešto kvalitetnije modele, presvučene zaštitnim tkaninama. Osim njih, koriste se i signalne plutače u obliku splavi, koje su izrađene od čvrste plastike, no one kod domaćih podvodnih ribolovaca nisu popularne, prvenstveno zbog ci jene i nepraktičnih gabarita za transport. Prednosti ovakvih modela u inozemstvu su odavno prepoznati i često se koriste. Pretinci ovih mode la primaju gotovo svu rezervnu opre mu koja nam može zatrebati, po put rezervne baterijske lampe ili maske, dokumenata potrebnih za zadovoljavanje zakona, pa čak i hrane i pića, na ovoj plutači se moguće odmarati, te i na taj način pretraživati dno. Naravno, ovakvi modeli dolaze u obzir isključivo kada podvodni ribolov obavljamo sami, te se od baze ili brodice udaljavamo na duže vrijeme. Osim toga, sve češće se i u inozemnim propozicijama raznih natjecanja, splav nalazi na popisu ronilačke opreme, što je prvenstveno iz sigurnosnih razloga. Na domaćim natjecanjima, usprkos nekim najavama, to još nije slučaj, te je dovoljno imati, kako zakon kaže – balon, za ispravnost natjecatelja. Svaka signalna plutača sa sobom nosi i konop koji je najčešće dug 30-ak m, te, ovisno o modelu, nekoliko sigurnosnih kopči, “gambeta”, za prihvat razne rezervne opreme. Osim navedenog, bolje opremljeni, a samim time i skuplji modeli, dolaze i sa motalicom konopa. Motalica je praktična, jer nam na njoj konop za vrijeme transporta, a i situacija u ribolovu gdje nam nije potreban kompletno odmotan, stoji uredno složen.

Uporaba signalne plutače

bovaS obzirom da smo i sami svjedoci sve češćeg stradavanja na moru, pogotovo za vrijeme ljetnih mjeseci, kada morem plove i moreplovci, ali i oni drugi, signalna plutača je obavezna, te svakako poželjna. Vezivanjem iste za pojas sa olovnicama, možda na prvi pogled i ne izgleda praktično, te će mnogi reći, više im smeta nego koristi, pogotovo za vrijeme podvodnog ribolova, ali je svakako uočljivije, te predstavlja svo jevrsnu sigurnost. Ukoliko ste podvodni ribolovac, poželjno je crveni plutajući konop, dobiven sa plutačom, zamijeniti ribarskim najlonom ili nekim drugim, manje vidljiim povezom, te na taj način smanjiti vidljivost koja ponekad preplaši ribu. Važno je samo da se radi o plivajućem konopu koji se tijekom lova diže prema površini kako ne bi dolazilo do zapinjanja po dnu. Ukoliko pak govorimo o signalnim plutačama, namijenjenima za autonomno ronjenje (scuba), dolazimo do nešto drugačijih oblika. Popularno nazvane deko bove, (ispuštamo ih dok se nalazimo u režimu dekompresije), koristimo isključivo na kraju ronjenja, dok mjesto samog urona obilježavamo sa signalnom plutačom, na kojoj je jasno vidljiva zastava koja označava ronioce. Gotovo svi ozbiljniji autonomni ronioci sa sobom nose dvije deko bove, što aktiviranjem može označavati nekakav problem, nedostatak zraka u boci i sl., ovisno o dogovoru sa sigurnosnim roniocem na površini, te je na taj način, moguće pravovremeno reagirati. Osim navedenih, postoje i nešto manje plutače, koje sa sobom nose ko nop i motalicu za isti, a služe za označavanje pozicije na moru, kako ne bismo, uslijed loših vremenskih uvjeta ili velike struje - kurenta, izgubili ribolovnu poziciju. Dolaze obavezno sa utegom, te se najčešće koriste na način da ih osoba, koja vas u brodici prati za vrijeme ribolova, izbacuje na vaš znak.

Zastave

dvije vrste zastavicaZastave na signalnim plutačama imaju također svoje značenje. Tako u ronjenju poznajemo dvije zastave, crvenu sa bijelom dijagonalnom linijom kao i plavobijelu zastavu.Ova prva je preuzeta iz američke signalizacije, te označava športsko-rekreativno ronjenje, dok plavo- bijela zastava, po međunarodnom kodeksu o signalizaciji na moru, znači slovo ALPHA, te označava neku vrstu podvodnih radova ili profesionalne aktivnosti. Prvenstveno iz sigurnosnih, a tek onda iz zakonskih ili praktičnih razloga, ronilačka signalna plutača, tzv. bova, obavezan je detalj prilikom obavljanja bilo kakve podvodne aktivnosti. Najčešće je cilindričnog ili torpednog oblika, dok se u novije vrijeme na tržištu mogu pronaći modeli raznih drugih oblika, poput sve češćih i popularnijih splavi. podvodnih radova ili profesonalnog ronjenja.

 

upozorenje

Koliko to sve košta?

splav sa pretincimaCijene ronilačkih plutača kreću već od 50 kn, te se odnose na najosnovniji, cilindrični model sa integriranom zastavicom. Cijena modela torpednog oblika, sa mogućnošću promjene zastave, stoji oko 100 kn, dok modeli pre svučeni zaštitnom tkaninom stoje oko 200 kn. Plutače u obliku splavi su znatno skuplje, te ih je u pravilu teško pronaći ispod 800 kn, a mogu stajati i preko 3.000 kn. Kako bi se smanjio broj nesreća na moru, osim signalne plutače, potrebno je mnogo više. Ovim putem apeliram da se obrati što veća pažnja prilikom plovidbe, uglavnom brzim plovilima, te da upražnjavamo podvodne aktivnosti sa dodatnom dozom sigurnosti. Kako sam i osobno više puta bio svjedok za trenutak izbjegnute nesreće na moru, ali i nebrojeno puta čuo sli čne dogodovštine, zaključujem da si gurnosna plutača ima puno više prednosti nego mana.