Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ribar tvrdi: Nisam lovio zaštićene puževe

GO02306334.jpg.crop displayNakon što smo objavili vijest o ribaru kojeg je policija zatekla na moru s 19 puževa bačvaša, u našu se redakciju javio Nadir Čelebić zvani Memo, na čijem su brodu puževi i pronađeni, a koji tvrdi da je policija pogriješila. Kaže da je bila riječ o puževima vrste šljem, koja nije zaštićena. No, policija je izvijestila da će Čelebić biti kazneno prijavljen nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog uništavanja zaštićenih pomorskih vrijednosti i slijedi mu optužni prijedlog prema Zakonu o morskom ribarstvu.Predviđena novčana kazna za izlov bačvaša je 1.000 kuna po komadu, uključujući i prazne, ali zaštićene puževe kućice. Čelebić nam je ispričao da ga je pomorska policija zaustavila u nedjelju poslijepodne dok se ribaricom "Civran" vraćao iz ribolova sipa i listova na oko 10 nautičkih milja izvan Rovinja. Ustrajan je u tvrdnji da mu je na brodu pronađeno 11 puževa vrste šljem, a ne bačvaša kako policija tvrdi u svom izviješću, te osam praznih ljuštura bačvaša koje ne osporava. Kaže da je vrlo dobro upoznat sa zaštićenim vrstama i u takav se izlov ne upušta.

- Istina je da sam na brodu u crnoj vrećici imao osam ljuštura, ali ih nisam ja lovio. Imam ih od prije prošloga ljeta još, iz Dalmacije, i nisam ih sakrivao. Zanimljivo je da je policija tih 11 živih, navodno bačvaša bacila u more. Ova prijava nije mala stvar, radi se o velikoj kazni, a kao ribar s 27 godina iskustva iza sebe ne bih si dozvolio takve prekršaje, kazao je Memo.

Stručnjak za puževe i znanstveni suradnik pri Institutu "Ruđer Bošković" u Rovinju Andrej Jaklin kazao nam je da bi prvi bio presretan da u sjevernom Jadranu pored Rovinja uopće ima bačvaša. Jaklin kaže da je moguće utvrditi jesu li puževi ulovljeni živi ili je riječ o praznim ljušturama. Puž šljem nije zaštićen i može se loviti.

- Poznato mi je da je najsjevernija pojava bačvaša zabilježena u kvarnerskom kanalu, i to mislim da se radilo o jednom komadu. Za ljušture bih gotovo sa sigurnošću mogao reći jesu li izlovljene žive ili već prazne, kazao je Jaklin.

Na području Jadrana tri su puža strogo zaštićena - prugasta mitra, bačvaš i tritonova truba. Tako je za komad prugaste mitre određen iznos (kazna) od 8.000 kuna, za bačvaša 1.000 kuna, a za tritonovu trubu 4.000 kuna.

Policija nam je na naš upit je li u konkretnom slučaju riječ o grešci izvijestila da nije, odnosno da je riječ o bačvašima. Pojasnili su nam i da ovo nije prvi slučaj pronalaska puža bačvaša na području Istre. Naime, pulska pomorska policija je krajem studenoga prošle godine tijekom kontrole ribarice na tri milje izvan rta Marlera kod ribolovca pronašla jednog puža bačvaša. (Napisao i snimio M. SARDELIN / Glas Istre)