Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Često pripremate smrznutu ribu?

smrzPrema nedavno objavljenim statistikama, prosječni Europljanin svake godine pojede 21 kilogram ribe, no Hrvati su daleko ispod tog prosjeka. Mi svake godine pojedemo 8,5 kilograma ribe u prosjeku, a ništa bolji nisu ni Slovenci sa tek nešto više od 8 kilograma godišnje.Nakon što su djeca iz slovenskih škola i vrtića kao razlog nejedenja ribe navela njen loš okus i miris njihova se Udruga potrošača odlučila na jedan test. Budući da se u školama i vrtićima najčešće priprema smrznuta riba, i to ne samo u Sloveniji, nego i u Hrvatskoj, upravo su nju podvrgli testiranju. Testirano je 12 različitih smrznutih ribljih filea i to na način da su izvagani kao smrznuti, a zatim otopljeni, ocijeđeni i ponovno vagani. Pokazalo se kako je u nekim pakiranjima bilo i 40% vode zbog čega možemo zaključiti da je led sastavni dio pakiranja smrznute ribe, piše 24 Ur. 'U odnosu na cijene svježe ribe, ova je cijena ugodna, ali samo na prvi pogled', rekla je Tanja Pajk Žontar, voditeljica istraživanja koja smatra kako bi bilo korektno prema potrošačima da proizvođač na pakiranju uz neto težinu istakne i stvarnu težinu odleđenog i ocijeđenog proizvoda.

Testiranje se nastavilo ocjenjivanjem sirovih i termički obrađenih filea, a ocjenjivao se vanjski izgled, boja, tesktura, miris i okus. Rezultati su bili porazni. U fileima su pronađene i kosti, ostaci repa, ostaci primarne ambalaže i plastike, a mnogi kušači su rekli kako većina uzoraka ima jak miris po kloru.

Također, kušači su samo jedan od 12 uzoraka ocijenili zadovoljavajućim, a u jednom su uzorku pronađene i količine kadmija koje premašuju dozvoljenu razinu. Put od svježe ribe do zamrzivača kvartovske trgovine je vrlo dug. Te ribe najčešće dolaze s dalekog istoka i na putu do našeg stola su već nekoliko puta zamrzavane. Kako bi zaštitili djecu u vrtićima i školama, slovenska udruga potrošača dostavila je nadležnom ministarstvu prijedlog prema kojem bi se na državnoj razini raspisao natječaj za nabavu ribljih filea pri čemu bi se fiksna razina kvalitete za takvu ribu.
Dnevnik.hr