Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Gliserom na batanu: Spasili se skokom u more

sper2231250Na moru između Peroja i Fažane u ponedjeljak poslijepodne za dlaku je izbjegnuta pomorska tragedija. Na batanu na kojoj su bili mladić i djevojka iz Fažane naletio je moćni gliser northstar s motorom od 150 konjskih snaga i potopio ju. Mladić P. L. (29) i djevojka K. S. (25) spasili su se skočivši u more. Kako smo neslužbeno saznali, djevojka i mladić na moru su panulivali kada su primijetili da se gliser kreće ravno prema njima i da nema namjere stati, pa su skočili u more prije sudara. Ubrzo su im u pomoć priskočili djelatnici pulske Pomorske policije.

Kako je izvijestilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture gliserom hrvatskih oznaka PU 3365 upravljao je talijanski državljanin A. P. (79), za kojeg smo neslužbeno saznali da ima privremeno boravište u Valbandonu.

IMG2230945.jpg.crop display"Između Peroja i Fažane oko 60 metara od obale oko 16.30 sati došlo je do naleta glisera na drvenu brodicu na kojoj su se nalazile dvije osobe koje su se spasile skočivši u more. Osobe s brodice odmah su prevezene na pregled u Medicinski centar, no utvrđeno je da nisu zadobile teže ozljede. Gliserom oznake PU 3365 upravljao je talijanski državljanin A. P. (79), a brodicom tipa batana oznake PU 4467 upravljao je P. L. (29). Na mjesto nesreće odmah su stigli kapetan i inspektor Lučke kapetanije Pula, a utvrđeno je da voditelji brodica nisu bili pod utjecajem alkohola. Uz Lučku kapetaniju Pula istragu provodi i Pomorska policija", priopćeno je iz Ministarstva.

Prema prvim informacijama mladić i djevojka lakše su ozlijeđeni, a dan su proveli na liječničkim pregledima. Telefonom smo kontaktirali majku mlade Fažanke koja nam je obećala da će nam se par javiti kad obavi preglede, međutim do kraja dana nismo uspjeli dobiti njihove izjave.

Zašto, iako je još bio dan, 79-godišnjak nije na vrijeme uočio plovilo ispred sebe, ostat će nepoznanica koju će morati odgonetnuti pomorski istražitelji. Lako je moguće da je, dok se gliser kretao bez nadzora, nešto radio na krmi i da nije gledao tko se osim njega nalazi u moru.

U lučici u Valbandonu fotografirali smo njegov gliser na kojem nismo primijetili znatnija oštećenja osim nekoliko ogrebotina ispod pramca. No to nije čudno s obzirom na to da je u odnosu na batanu znatno viši, veći i teži. (S. PERŠIĆ / glas istre)