Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Zašto je dobro jesti ribu

riba-velika 536242S1Masne tvari prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utječe na raspoloženje. Unatoč stalnim upozorenjima nutricionista kako je riba izuzetno zdrava i korisna za organizam, još uvijek je premalo jedemo. Koliko često bi se trebala naći na tjednom jelovniku? Kako je odabrati?

• Zašto je riba zdrava?
Ne samo da sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, za borbu protiv stresa i jačanje pamćenja, već predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba bogata je jodom, kalijem, natrijem i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrija i joda. Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava. Riba je bogata i kalcijem, no on je uglavnom koncentriran u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijeme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.

• Treba li izbjegavati masne vrste ribe?
Ne, jer su bogatije masnim kiselinama omega-3 koje imaju velik utjecaj na tjelesne funkcije. Nedavno američko istraživanje pokazalo je da redovito konzumiranje ribe može čak za polovicu smanjiti rizik od infarkta. Osim toga, čini se da postoji veza između konzumiranja ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i depresije: neka istraživanja, objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu Lancet, pokazala su da masne tvari prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utječe na raspoloženje.

• Je li plava riba dobar izbor?
Da, i to iz više razloga. Prije svega, inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor bjelančevina i masnih kiselina omega-3 te su u manjoj mjeri izložene riziku od zagađenja metalima prisutnim u morskoj vodi. Razlog tome su njihove male dimenzije, zbog kojih nemaju mogućnost velike akumulacije štetnih tvari. I na kraju, veća je vjerojatnost da će ove vrste ribe biti svježe jer vrlo brzo nakon ulova dolaze u prodaju.

• Na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje?
Karakteristike posve svježe ribe su specifičan miris svježe ribe u kojem se blago osjeća prisustvo joda, otprilike poput mirisa morskih algi. Meso je kompaktno i elastično, koža sjajna i prekrivena ljuskama. Oči su ispupčene, žive i bistre. Škrge su vlažne i sjajne, roskaste ili crvene boje, ovisno o vrsti ribe. S nutricionističkog aspekta, smrznuta riba zadržava iste prehrambene vrijednosti kao i svježa.