Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Robot-podmornice razminirat će Jadran

Skupina znanstvenika i stručnjaka iz više europskih instituta i ustanova uspješno je dovršila projekt sofisticiranog uređaja za podmorsko pretraživanje i otkriće zaostalih neaktiviranih minskoeksplozivnih sredstava. Projekt izrade “robot-podmornice” nazvan je UNCOSS, što je skraćenica za “Underwater Coastal Sea Surveyor” ili “podvodni pretraživač obalnog mora”, a Europska komisija, kojoj je predložen, pristala je sufinancirati ga s gotovo 2,8 milijuna eura

Povezani Sredozemljem

Capture- Europsko kopno i more imaju ogromna minska zagađenja, te domaća i međunarodna zajednica ulažu napore u razminiranje ratom zahvaćenih područja i skupo uklanjanje zaostalih ubojitih sredstava. Mediji često javljaju o pronalasku mina, što završava i tragično. Za razliku od kopnenog, podvodno pretraživanje i razminiranje bitno je složenije i skuplje. Ipak, stručnjaci su spremno odgovorili na taj izazov, a sudionik te akcije je bila i Lučka uprava Dubrovnik: pridonijeli smo razminiranju podmorja, te povećali sigurnost prometa i građana sadašnjih i budućih članica EU-a. Uz izuzetno međunarodno značenje izgradnje sofisticiranog i za tu svrhu jednostavnog uređaja, Lučka je uprava imala i izravnu materijalnu korist, jer su nam iz EU-a odobrili 100 tisuća eura za pripremu svih aktivnosti - kaže nam Dario Barbarić, referent sigurnosti Lučke uprave Dubrovnik.

Projekt je značajan i po tome što su znanstvenici nizom inovacija uspjeli zamijeniti ljude i suvremenom tehnologijom povećati učinak lociranja opasnih neeksplodiranih minskih sredstava. Projekt UNCOSS rezultat je međuregionalne suradnje francuskih znanstvenih instituta ECA i “Commissariat a l’Energie Atomique”; specijaliziranog švedskog proizvođača podvodnih kamera “Laseroptronix”; hrvatskog Instituta “Ruđer Bošković”, te specijalizirane tvrtke “ACT-Analysis and Control Tehnologies” i slovenskog Instituta “Jožef Stefan” iz Ljubljane. Sudionici su i lučke uprave Dubrovnik i Vukovar, te Lučka uprava Bar iz Crne Gore.

Neki od angažiranih stručnjaka su Vladivoj Vojković iz ACT Zagreb, Jasmina Obhođač i Davor Sudac iz “Ruđera”, te Aleksandar Zidanšek iz “Jožefa Štefana”. Glavni je koordinator bio eminentni francuski znanstvenik Gauliem Saune, a sudionici projekta bili su i Božena Matoš te Ivan Šuker iz Lučke uprave Vukovar, Dario Barbarić iz dubrovačke, te Deda Đelović iz barske Lučke uprave.

Zanimljivo je da je u projektu aktivno sudjelovao i Robert Kolak koji je prije nego je u prošlom desetljeću kreditom EBRD-a počela rekonstrukcije i dogradnja luke Gruž radio na njezinu razminiranju. Valja naglasiti kako se od dijela predloženih modela robot-podmornice tijekom rada na projektu odustalo, jer se u njih nije mogla ugraditi sva potrebna oprema.

Nakon usuglašavanja projekt je započet 1. prosinca 2008. godine, a potpuno je dovršen za 42 mjeseca. Cilj projekta bila je izrada i terensko ispitivanje specijalne naprave ili “robot-podmornice”, kako su stručnjaci i znanstvenici nazvali specijaliziranu ronilicu kojoj su cilj izrada i uz pomoć neutronskog sensora terensko podmorsko pretraživanje i pronalazak minskoeksplozivnih sredstava u podmorju.

Uloga je tog neutronskog senzora da pomoću gama-zraka “prepoznaje” kemijski sastav na dnu mora otkrivenih predmeta pa i zaostalih mina kojima će GPS-sustavom utvrditi točnu poziciju kako bi se potom sigurno uklonili.

Osjetljivi sonar

Specijalna ronilica, koja nosi neutronski detektor, opremljena je i kvalitetnom kamerom visoke rezolucije za podvodna snimanja pri tzv. nultoj vidljivosti. Opremljena je i osjetljivim sonarom te magnetometrom. “Robot-podmornica” razvijala i testirala u laboratorijima znastvenih instituta. Završno radno ispitivanje uređaja u samome moru, odnosno vodenom okružju, obavljeno je u akvatoriju Punta na Krku.

Ipak, valja naglasiti kako je prvotno, u suradnji s dubrovačkom Lučkom upravom, plan bio testirati i obaviti istraživanje svih mogućnosti te podmornice u podmorju luke Gruž. No, kako je zbog zahtjevnosti projekta “zimski” rok produžen do ljeta, neslužbeno smo doznali da se zbog kruzera u luci nije mogla dobiti suglasnost za pokusno ronjenje robot-podmornice. Stoga je testiranje prebačeno u mirniju luku, onu za nautičare u Puntu na otoku Krku, gdje je sve zadovoljavajuće odrađeno te se još samo čeka konačno očitovanje nadležnih iz EU-a.

‘Očekujemo pohvale EU-a’

- Bio je to vrlo velik izazov za sve stručnjake uključene u projekt, jer prije ovoga nismo imali slične zadatke. Morali smo izgraditi specijalnu ronilicu sposobnu nositi i od vode štititi sve izuzetno sofisticirane uređaje. Angažman cjelokupne ekipe urodio je plodom te očekujemo pozitivnu ocjenu EU-a. Najveći je izazov bio načiniti nešto tako osjetljivo uz ograničeni broj ljudi koji jesu stručni, ali se do sada nikad nisu uhitili u koštac s tako teškim zadatkom kakav do tada nitko nije nikad ni ranije radio - istaknuo je Vladivoj Vojković iz zagrebačkog ACT-a.
Ahmet KALAJDŽIĆ/slobodna dalmacija