Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Aquarium Šibenik otvara do kraja godine

sibU samom srcu gradske jezgre, tek 50 metara od katedrale sv. Jakova, trenutno se punom parom uređuje prvi veliki šibenski akvarij. Zavirili smo danas u prostorije bivšeg kluba 'Cohiba' u kojem bi do kraja godine trebalo osvanuti 20 akvarija s tropskim i jadranskim ribama, ali i brojnim drugim atraktivnim, edukativnim i ekološki osviještenim sadržajima. Netom nakon što su završeni grubi građevinski radovi, a počelo postavljanje i lijepljenje stakala za akvarije, zavirili smo u prostorije nekadašnjeg noćnog kluba 'Cohiba' i porazgovarali s vlasnikom Ivanom Pašalićem o budućoj šibenskoj atrakciji.
- Nakon što sam definitivno odlučio zatvoriti poglavlje s noćnim klubom, dosta smo u obitelji razgovarali o tome kako iskoristiti prostor. Budući da jako volim more i ribe, bavim se i podvodnim ribolovom, a i vidio sam dosta akvarija, što po Hrvatskoj, što vani, odlučili smo se upustiti u ovaj projekt – za početak nam je kazao Ivan, a zatim nas je proveo kroz 200 četvornih metara prostora i pokazao nam kako će on izgledati za otprilike dva mjeseca.

LED monitori s edukativnim prezentacijama

sib1- U prostoru će biti smješteno 20 akvarija, koji će biti podijeljeni na jadranske i tropske ribe i biljke. Pokraj svakog akvarija biti će postavljen i LED monitor, na kojem će se prikazivati poučne prezentacije o pojedinoj vrsti u svakom akvariju. Na taj način posjetitelji će dobiti dodatne korisne informacije vezane za Jadransko more i podmorje, što najčešće nije slučaj u drugim hrvatskim akvarijima, već posjetitelji dobivaju šture informacije ispisane na tabli – priča nam Pašalić. I dok će jadranske ribe uloviti naši domaći ribolovci, tropske će, pak, kupiti u veleprodaji. Tropski dio bit će podijeljen na veliki morski tropski akvarij, te tropski slatkovodni, a djeci će veliki biti posebno zanimljiv, tvrdi Pašalić. Tamo će, naime, biti cijela ekipa iz Nemo crtića, ali i slatkovodni dio bit će šaren i atraktivan. Primjerice, gosti će moći uživo vidjeti koi šarana, čest motiv mnogih tetovaža.
U jadranskom akvariju naći će se, za domaće ljude, 'uobičajene' vrste ribe poput orada, brancina i zubataca, ali i kostorozi, kao i neizostavni glavonošci – hobotnica i sipa. Odvojen će biti akvarij 'Jadranski plićak' - izgledat će kao mala barka, veličine tri metra, u kojoj će biti prezentirani organizmi i ribe koje žive u jadranskom plićaku, pojašnjava vlasnik.

Od zvijezda do morskih pasa

- Ribe, puževi, morske zvijezde i drugi organizmi bit će smješteni u koritu barke, a posjetitelji će ih moći i dotaknuti rukom, kako bi dobili potpuno iskustvo. Od nestandardnih akvarija, bit će i jedan bazen s morskim psima, morskim mačkama, ražama i sličnim vrstama, koji će biti uređen tako da posjetitelj ima dojam da gleda u obalu nekog mediteranskog otočića. Iz zida će, naime, izlaziti stijene i mali drveni mul , a posjetitelji će moći promatrati ribe s gornje strane, iznad površine, ali u podvodnom dijelu kroz staklo – objašnjava Ivan. Cijeli prostor će, baš kao i u najmodernijim svjetskim akvarijima, biti uređen tako da simulira podmorje, a osim samih akvarija, dojam će upotpuniti i zidovi oslikani air-brush tehnikom, dakako, morskim motivima.

Ekološka nota

sib2U jednoj od prostorija biti će izložen i 'anti akvarij', popunjen smećem koje se, nažalost, može naći u jadranskom podmorju i priobalju.
- Osobno znam za par lokacija u našem arhipelagu, i izvadit ću taj otpad s kolegama, tako da će biti vjerodostojno, nažalost. Uz 'anti akvarij' će se prikazivati prezentacija koja ima za cilj educirati posjetitelje o štetnosti bacanja otpada, naročito spororazgradivoga u more, te o katastrofalnim posljedicama za život u moru, pa na kraju i za nas – kaže Pašalić.
U predvorju 'Aquariuma Šibenik' prodavat će se autohtoni suveniri s tematikom mora i mediterana, ručno izrađeni od strane mladih kreativaca s područja Šibenika.

Obogaćivanje turističke ponude

- Osim stvaranja nove komercijalne vrijednosti u staroj gradskoj jezgri, kojom će posjetitelji, ali i lokalno stanovništvo dobiti novu atrakciju, cilj je i educirati posjetitelje o važnosti očuvanja mora i podmorja te na taj način doprinijeti podizanju ekološke osviještenosti. Smatramo da će projekt znatno doprinijeti proširenju i atraktivnosti turističke ponude grada Šibenika , te revitalizaciji stare gradske jezgre i izvan sezone – zaključio je Pašalić. Što se tiče cijene ulaza, ona će biti različita u vrijeme sezone i u zimskom periodu. Točnu cijenu još nije definirao, ali će za Šibenčanke i Šibenčane van sezone biti jeftinija od kino karte, a posebne pogodnosti će imati će i škole i vrtići te druge obrazovne ustanove. Dodatne informacije o ovom projektu možete pronaći na stranici Aquarium Šibenik, koja je već sada prikupila preko 4.000 obožavatelja.

sibenik.in