Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Brionko vraćen u more

mgla2164996.JPG.crop displayDjelatnici Javne ustanove Nacionalni park Brijuni danas su, u suradnji s pulskim Centrom za oporavak morskih kornjača Aquarium i Veterinarskom stanicom Pula pustili u more glavatu želvu Brionka. Njega su početkom ljeta djelatnici Nacionalnog parka pronašli u iznimno lošem stanju u uvali Vranjak na Velikom Brijunu.
Oko prednje peraje i vrata Brionko je imao zapleten ostatak ribarske mreže. Djelatnici NP-a odmah su obavijestili Centar za oporavak morskih kornjača, gdje su obavljene dodatne pretrage i biokemijska analiza krvi. Ustanovljeno je da je Brionkova prednja lijeva peraja, oko koje se zaplela ribarska mreža, bila u toliko lošem stanju da je morala biti amputirana. Nakon uspješne operacije Brionko se četiri mjeseca oporavljao u Centru, a krajem rujna je prebačen u veći bazen Nacionalnog parka na rehabilitaciju.

Ranije se u tom istom bazenu oporavljala glavata želva Kiki, kornjača s poteškoćama sa zaranjanjem i ostajanjem na dnu mora. Na veliko veselje posjetitelja i djelatnika Nacionalnog parka, Kiki se prije mjesec dana potpuno oporavio i pušten je u svoje prirodno stanište. Brionku je pak boravak u velikom bazenu omogućio više kretanja i vježbanja mišića te postupnu prilagodbu životu u moru. Nakon što je pregledom ustanovljeno da nema nikakvih poteškoća s plivanjem, jučer je radosno uronio u more. (Petra LUKEŽ/glas istre)