Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Japanske kuglice čiste paško more bezopasnim procesom

ggGrad Pag odlučio je primijeniti japansku tehnologiju za čistije more − u svrhu poboljšanja kvalitete mora na području grada Paga, Grad Pag je u suradnji s tvrtkom “EM tehnologija Rijeka” d.o.o. počeo s izradom kuglica obogaćenih mikroorganizmima koji, nakon što se bace u more, fermentiraju te razgrađuju morski mulj, kao i ostale uzročnike neugodnih mirisa.

“Tretiranje onečišćenog morskog dna efektivnim mikroorganizmima u potpunosti je prirodan i bezopasan proces koji će u konačnici rezultirati čistijim morem, bez neugodnih mirisa, mulja i štetnih tvari. Efektivni mikroorganizmi fermentirani u biokuglama sposobni su svojim prirodnim biokemijskim procesima sve štetne tvari pretvoriti u zdrave i korisne, onako kako to priroda radi milijunima godina. Aerobne, anaerobne, fotosintetičke, mliječne i druge bakterije, kvasci, gljivice i drugi mikroorganizmi u EM tehnologiji uzajamnim djelovanjem provode prirodne procese i dovode područje tretiranja u prirodnu ravnotežu, pretvarajući naš otpad, koji njima služi kao hrana, u njihov otpad, koji je hrana za nas, kao i za morski životinjski i biljni svijet. Svi mikroorganizmi koji se koriste potpuno su prirodni i bezopasni za ljude, životinje i okoliš općenito”, navodi se na službenim internetskim stranicama Grada Paga, uz napomenu da je takav način čišćenja mora i morskog dna izumljen i prvi put upotrijebljen u Japanu, a danas se koristi u više od 150 zemalja svijeta dulje od 30 godina bez ikakvih negativnih učinaka.

Glavni su aktivisti ovog projekta za pročišćavanje mora i morskoga dna Željko Holubec i Marko Čavić, a kompletan projekt financira Grad Pag. Provodit će se u ukupno tri faze, a u zadnjoj, koja bi trebala biti za nekoliko mjeseci, bili bi vidljivi prvi rezultati. Protekloga su vikenda aktivisti projekta izradili 3000−3500 biokugli s mikroorganizmima, koje će se nakon potrebne fermentacije postaviti na trima lokacijama na području grada Paga; vodena površina ispod marketa “Lorenco” uz prometnicu D106 (nasip), vodena površina od ljekarne do marketa “Lorenco”, te nekoliko područja na Bašaci. Prema naručenoj količini supstancija, moći će se izraditi do 12.000 biokugli s mikroorganizmima.

M. KALAJŽIĆ/slobodna dalmacija