Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Upecali avio-bombu pa je vratili u more

184094Trojica bokeljskih ribara – Vladimir i Danilo Vukasović i Jovo Pajović iz Dražin vrta, prije nekoliko dana su, ribareći u Tivatskom zalivu ispred Bijele, sa dna mora u svojoj mreži - stajačići izvukli neeksplodirano ubojno sredstvo većih dimenzija za koje se pretpostavlja da je avio-bomba iz Drugog svjetskog rata.

„Podižući mrežu vitlom na barci, sa dna su podigli i bombu težine 100 do 150 kilograma, koja je bila cilindričnog oblika i imala je četiri peraja na zadnjem dijelu. Kada su vidjeli šta su ulovili, otkinuli su ostatak mreže, oko 40 metara konopa, i bomba je ponovno potonula na dno mora“, ispričao je juče „Vijestima“ otac jednog od trojice ribara, Bogoljub Vukasović sa Dražin vrta.

On je dodao da su o nalasku bombe odmah obavijestili policiju i Upravu pomorske sigurnosti, ali, kako je kazao, „svi su oni međusobno prebacivali odgovornost i nadležnost, pa niko ništa nije preuzeo i bomba se još nalazi na istoj poziciji“.

O otkriću i poziciji avio-bombe u podmorju Bijele juče je obaviještena i Mornarica Crne Gore, čiji su ronioci upravo završili protivminsku obuku kod instruktora iz Ratne mornarice SAD

Vukasović je istakao da se neeksplodirano ubojno sredstvo nalazi na oko 200 metara od obale, u dijelu Bijele, gdje je prodavnica „Okov“. Vukasovići su čak na kraj konopa svoje ostavljene mreže u koju se zaplela bomba, privezali malu bovu koja već danima na površini mora označava poziciju tog ubojnog sredstva.

U Bijeloj je, inače, sjedište Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje (RCUD), javnog preduzeća čiji je osnivač MUP Crne Gore. Direktor RCUD-a Veselin Mijajlović crnogorskim novinarima do sada je u više navrata samouvjereno izjavljivao da je crnogorsko podmorje do dubine od 70 metara „praktično očišćeno od NUBS“, ali su najnovije otkriće ribara sa Dražin vrta u moru kod Bijele, odnosno nekoliko dana ranije ribara - braće Lakičević iz Bjelila kod Tivta, u čiju se mrežu zaplela jedna stara artiljerijska granata, pokazali da Mijajlovićeve izjave nemaju osnova.

Sve spremno za vađenje

Ronioci Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje iz Bijele pripremili su juče avionsku bombu, zaostalu iz Drugog svjetskog rata, za vađenje iz mora. Kako je kazao direktor Centra Veselin Mijajlović, eksplozivnu napravu preuzeće u naredna dva dana stručne ekipe Republičkog centra za vanredne situacije.

Mijajlović je kazao da je avio-bomba, prečnika 125 milimetara, velike razorne moći i da u krugu od jednog kilometra može napraviti mnogo šte te . “Pod vodom, njeno dejstvo je jače”, rekao je Mijajlović.
vijesti.me