Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Zdravlje u ribi

imagesRiba (ali i riblje ulje) smanjuje vjerovatnoću za nastanak infarkta, smrtnost od infarkta, sprečava nastanak raka i usporava proces starenja. Moj vjerni kritičar je dao primjedbu da nigdje ne pominjem meso. "Jedite meso, ali prije svega jedite ribu", rekao je jedan stručnjak. Meso ribe ima visoku biološku vrijednost i prednost u odnosu na crveno meso, jer se lakše vari. Po svom sastavu, to je kompletna namirnica.

Ključni pojmovi bili bi: omega - 3 i omega – 6 masne kiseline, bjelančevine, vitamini, minerali.

Takođe je i niskokalorična namirnica – pa šta biste više?

Omega – 3 masne kiseline (EPA, DHA) smanjuju nivo triglicerida i holesterola u krvi, snižavaju krvni pritisak, čine krv rjeđom i tako smanjuju rizik od tromboza. Zahvaljujući njima, riba je pogodna za reumatičare i oboljele od psorijaze.

Omega – 6 masne kiseline

Sa ribama plivaju brojni minerali: fosfor, kalijum, kalcijum, natrijum, bakar, gvožđe, cink, selen, a sa morskim ribama i jod. Od vitamina – iz B kompleksa, kao i A, D, E, K.

Riblje ulje je koncentrat A i D vitamina i dobija se iz jetre riba iz hladnih mora.

Odličan je izvor biološki vrijednih proteina sa veoma povoljnim odnosom esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina.

Kao namirnica, preporučuje se svim uzrastima od 1 do 101 godine, u raznim potrebama organizma.

Od velike je koristi u dijetoterapiji – kod bolesti jetre i srca, malignih bolesti, u slučaju loše apsorpcije hrane i loše probave.

Ako se redovno jede, brzo povećava otpornost organizma na štetne uticaje okoline.

fishgrill076Riba (ali i riblje ulje) smanjuje vjerovatnoću za nastanak infarkta, smrtnost od infarkta, sprečava nastanak raka i usporava proces starenja.

Brzo se priprema i brzo se vari. U stvari, vari se znatno kraće od mesa kopnenih životinja, jer je meso ribe izgrađeno od nježnih mišićnih vlakana, bez opni. Možete da mi kažete – da, ali poslije ribe se brzo i ogladni.

Moj odgovor na to je da je mnogo važnije da se varenjem ribe ne potroši mnogo energije, nema osjećaja umora poslije obroka, pa ni potrebe za krevetom. Zbog kraćeg zadržavanja u digestivnom traktu, smanjuje se mogućnost djelovanja truležne mikroflore debelog crijeva koja stvara jedinjenja toksična za organe i tkiva organizma.

Sam vrh pozitivne liste čine: skuša, srdele, tuna, bakalar, amur, pastrva, losos.

Najpoželjniji način pripreme (znači da se namirnica dobija u gotovo integralnoj verziji) je spremanje na pari, zatim kuvanje, pečenje i na kraju prženje.

Neke osobe imaju preosjetljivost na riblje meso. Ako imate sreću da ne spadate u tu grupu, jedite ribu dva do tri puta nedjeljno.

Mislim, možete da pijete i kapsule sa ribljim uljem, ali riba je mnogo ukusnija.

www.ordinacijabalans.me