Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Potražnja sve veća: “Ribarska sloga” treba novi pogon za preradu ribe

zadar

Zadruga Ribarska sloga iz Kali planira na Ugljanu graditi novi pogon za preradu ribe.

''Kako je zadnje vrijeme potražnja za soljenim inćunima te drugim proizvodima Zadruge premašila ponudu, moramo se širiti, kazao je za Radio Zadar upravitelj Duško Vidov.

Plan je uz pomoć IPARD-programa u gospodarskoj zoni u Veloj Lamjani izgraditi pogon za preradu ribe i hladnjaču.

Ribarska sloga je 2003. u kaljskoj uvali Batalaža otvorila manji pogon za preradu inćuna. " U zadnju godinu dana potražnja za ovim te drugim proizvodima od plave ribe znatno je premašila ponudu, i mi se moramo širiti ", rekao je Vidov. Zato su u gospodarskoj zoni u Veloj Lamjani kupili tisuću 200 metara četvornih terena i već 10 mjeseci pripremaju projekte za nominaciju prema IPARD-ovoj mjeri 103.

Kapaciteti Zadruge, ukoliko im se ostvare planovi, narasli bi na tisuću tona prerađene ribe godišnje, nada se Vidov.

Putem Iparda zadruga će osigurati 50 posto investicije vrijedne 12 milijuna kuna, a taj projekt će na otoku osigurati i nova radna mjesta - "Sad zapošljavamo 20 djelatnika, od čega je 15 žena, a u novom pogonu posao bi našlo 50-ak otočana" - rekao je Vidov. Za godinu dana bi, ukoliko se planovi Ribarske sloge ostvare, u Veloj Lamjani novi pogon bi mogao biti u funkciji.

Ovo će biti treće veće IPARD- ulaganje u preradu ribe na zadarskom području, nakon Ostreine solionice u Stankovcima i pogona za preradu kaljske zadruge Omega 3 u Šopotu.
ezadar