Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Mine u Boki Kotorskoj tražit će - dupini

dupiniTIVAT – Teški transportni zrakoplov tipa »Boeing C-17 Glonbemaster III« sletio je u petak ujutro u zračnu luku Tivat, dopremivši direktno iz baze u San Diegu u Kaliforniji specijalnu postrojbu Ratne mornarice SAD, zvanu Mk 7, tim Programa morskih sisavaca (US Navy Marine Mammal Programe) sa specijalno obučenim dupinima za pronalaženje i markiranje na dnu ležećih morskih mina.

Dupini će narednih 20 dana, koliko će ostati u Crnoj Gori zbog provođenja zajedničke vježbe s crnogorskom mornaricom i mornaricama Slovenije, Hrvatske i Albanije, biti smješteni u posebno pripremljenom dijelu akvatorija tivatske marine Porto Montenegro. Njihov i zadatak osoblja Mk 7 bit će da do 24. listopada, kada se vježba završava, pretraže podmorje Boke Kotorske u potrazi za zaostalim neeksplodiranim sredstvima iz ratova tijekom 20. stoljeća i urade preciznu mapu s lokacijama ovih sredstava te pomognu razvoj protuminskih kapaciteta Mornarice VCG.

S dupinima koj su u zrakoplovu boravili u specijalnim transpornim bazenima, stigli su i njihovi treneri, veterinarsko i ostalo osoblje jedinice Mk. 7, kao i pripadnici američke mornaričke mobilne postrojbe za uništavanje neeskplodiranih ubojitih sredstava (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit –EODMU 1).

S obzirom da tivatski aerodrom ne posjeduje adekvatnu opremu za prihvat tako velikih tereta pa je za logističku potporu bila angažirana mehanizacija – dizalice i šleperi, koje je za tu priliku posebno angažiralo veleposlanstvo SAD u Podgorici.