Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

"Pokažite nam te Splićane koji podržavaju suludu ideju o plaćanju ulaza na plaže"

1 plaze_reportĐir gradskim plažama, Bačvicama i Žnjanom, pokazuje da Splićani nemaju ni najmanju volju podržati uvođenje plaćanja konzumiranja plaža i morskih radosti. Barem ne lokalnim stanovnicima. Ljudi s kojima smo razgovarali ne mogu vjerovati u rezultate istraživanja Millenium promocije i Instituta za turizam, po kojima većina Splićana nema ništa protiv naplate ulaza na pojedine plaže koje bi nudile atraktivnije sadržaje.

- Ma, samo bih volio upoznati te "Splićane" koji podržavaju suludu ideju o plaćanju ulaza za kupalište. Prvo bih volio znati odakle su! Cijeli život se kupam ovdje i nije stvar novca, ja mogu priuštiti plaćanje ulaza ma koliko da koštao, ali je stvar principa. Ovo je naše, plaža i more pripadaju ljudima! Sramota! - revoltirano komentira Nenad Čulina dok s kćerkicom uživa u moru i suncu Žnjana.

Na susjednoj plaži zaposlena majka Ana gleda u sina Marina dok se bezbrižno igra u plićaku s kanticom i lopaticom, te u nevjerici okreće glavu.

- Bože sačuvaj! Ne vjerujem da bi se ideja uspjela realizirati odmah, ali prestrašna mi je i sama pomisao da sutra moj sin mora plaćati u svom gradu prilazak plaži. Užas! - zabrinuta je Ana.

Poznanica joj Zdenka poručuje da je more stvorila priroda i ne smije pripadati privilegiranima, nego svima.

- Preko 40 godina se kupam ovdje i neće mi nitko to oduzeti! Dosta nam je krađe - poručila je umirovljenica Zdenka.

Mladići Matko i Vinko zavaljeni u udobne stolice kafića na plaži uz kavicu komentiraju da bi ideju podržali pod određenim uvjetima.

- Samo ako bi se radilo o nekim manjim plažama koje bi bile pod koncesijom. Te bi koncesije masno naplaćivali, a sav prihod bi usmjerili prema Gradu. Na taj način bi na kraju korist imali Splićani - složni su prijatelji.

Ideja o plaćanju ulaska na plaže oživjela je sjećanje umirovljeniku s Bačvica Marku Koprtlu na komunizam.

- Ako se pristajemo vratiti u komunizam i uzeti najgore od njega, onda neka im na volju. Kad sam bio dijete naplaćivao se ulaz na Bačvice, ali mi bi našli način kako proći ispod žice. Naći će se opet... Ne mogu virovat da se takva ideja opet mota nekome po glavi - kaže Koprtla.

Stari Splićanin Bruno smatra da bi se eventualno plaćanje trebalo uvesti samo za strance.

- Sve ovo što mi uživamo mi smo to kroz naš rad i doprinose platili. Strašno je što netko uopće o tome razmišlja. Iskreno, sumnjam da se većina Splićana u anketi izjasnila potvrdno. Tko zna čiji je to interes - kaže Bruno.

Plaćanje ulaska na plaže Zdenku s Bačvica je podsjetilo na Italiju.

- Ja sam nekad davno živjela u Italiji, tamo je poznata slična praksa na pojedinim plažama, ali odluka je bila prepuštena na izbor. Znalo se za koje plaže treba platiti tzv. dnevnu ili mjesečnu članarinu, ali zato bi uživali u brojnim pogodnostima. U svakom slučaju, takva ideja mi je u našem gradu nezamisliva. Eventualno bih dopustila naplatu, ali samo strancima - zaključila je Zdenka.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ/dalmacija news