Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Europski tjedan kretanja: Rene podučavao svoje Selčane kako se roni

Europski-tjedan-kretanja-Rene-poducavao-svoje-Selcane-kako-se-roni ca_largePri samom spomenu zdravog kretanja obično nam prvo padne na pamet pješačenje. Ambicioznije će pojam kretanja asocirati na trčanje, bicikliranje ili planinarenje. Rijetko tko će se sjetiti da pod zdravo kretanje možemo uvrstiti i ronjenje. Baš takvo atipično razmišljanje je povodom Europskog tjedna kretanja u Ronilački centar »Mihurić« u Selcu dovelo djecu iz selačkog vrtića i škole na prezentaciju škole ronjenja.

Djeca su oduševljeno prihvatila kratku školu na obali mora, a jutro u »Mihuriću« iznjedrilo je male heroje. Rene Kaliman i Luka Đipalo prošli su školu ronjenja za juniore i jučer je Rene zajedno s instruktoricom ronjenja Tamarom Kalanj demonstrirao svojim školskim kolegama kako rone osnovnoškolci.

Instruktorica Tamara najprije se posvetila teoriji. Pokazala je malim gostima opremu, demonstrirala im kako se ronioci sporazumijevaju pod morem, objasnila pravila ronjenja i dočarala što se sve može vidjeti u moru. Instruktorica s 12-godišnjim stažom, inače članica ženske klape »Kirica« iz Grižana, poručila je budućim roniocima da morsko blago ostaje u moru. Malo je »naljutila« male goste kojima nije bilo jasno zašto tako lijepe školjke ne mogu uzeti kući.

Slijedio je praktični dio. Najmlađi Selčani su izbliza morali promotriti kako se pravi ronioc, poput Renea, priprema za uron i kako roni. Demonstracija je potrajala desetak minuta. I djeca kao djeca, svi su poželjeli postati ronioci. I misija ne spada u nemoguće projekte.

– Prvi tečaj djeca mogu proći s deset godina, no mi preferiramo početak ronjenja s 12-godišnjacima. Imamo program Probni uron za djecu kroz koji djeca s malim bocama rone do dubine od dva metra.

Nakon tečaja djeca dobivaju iskaznice junior ronioci i mogu roniti do 12 metara u pratnji roditelja ako je ronioc ili u pratnji nekog tko je ronioc, objašnjava direktorica centra »Mihurić« Maggy Car.

Kroz šestodnevnu školu ronjenja u Selcu godišnje prođe 25 do 30 juniora. Prevladavaju stranci koji su inače skloniji ronjenju. Već nakon 15 godina postaje se »pravi« ronioc i s prvim stupnjem se može u dubinu od 18 metara.

Ronimo zbog riba i školjki

Učenik četvrtog razreda škole u Selcu, Rene Kaliman, roni od prošlog ljeta.
– Najprije sam ronio na dah i poželio sam roniti. Čim se ukazala prilika, završio sam tečaj i prelijepo mi je. Najzanimljivije je pod morem vidjeti ribe i školjke, ispričao je Rene prije urona u kristalno čisto more.
Njegov kolega Luka Đipalo iz trećeg razreda škole u Selcu čari ronjenja otkrio je u svibnju.
– Želio sam roniti otkad znam za sebe. I ostvario sam želju. I ja najviše volim gledati ribe i školjke pod morem, kaže Luka.

Anto Ravlić/novi list