Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Komiški i viški ribari nezadovoljni - ulov jastoga se prepolovio

axin 4Završena je ovogodišnja sezona lova na jastoge, od 15. svibnja do 10. rujna, koju će, s obzirom na skroman ulov, komiški i viški ribari pokušati što prije zaboraviti. Vrše se pospremaju u konobe i ribari se okreću drugim alatima - parangalima i mrežama - koje će ubuduće koristiti za ribolov, a već je počela i sezona lova na lignje. Ulov jastoga ove je sezone manji za 30-50 posto od prošlogodišnjeg, žale se ribari, a najlošije se lovilo oko Palagruže. Zanimljivo je da je nakon lošeg ulova već početkom sezone gotovo trećina ribara odustala od lova na jastoge jer, za razliku od prošle godine, kad je bilo i manjih jastoga, ove godine nije bilo nikakvih.

Razloge za to, među ostalim, treba tražiti, kažu ribari, u talijanskim koćama koje sustavno oru naše more i uništavaju sve na što naiđu. Ipak, manji broj ribara zadovoljan je ulovom, više zbog straha da resorno ministarstvo ne zabrani lov na dulje razdoblje, što je možda jedno od rješenja ovog problema.

Iz razgovora s nekoliko viških ugostitelja dade se zaključiti da ni oni, unatoč visokim cijenama (kilogram jastoga u viškim se restoranima prodaje za 650-750 kuna), nisu zadovoljni jer je zbog recesije ovoga ljeta izostala uobičajena potražnja za jastozima.

Stoga je nekoliko komiških ribara ove godine počelo saditi lozu i masline, a neki će dogodine, umjesto jastoga, “loviti” turiste i nuditi im izlete na svojim brodovima.

 Bogoljub Mitraković/slobodna dalmacija