Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Slijede reforma tržišta ribom i uvođenje prenosivih koncesija za ribarenje

CaptureBuduće smjernice Zajedničke ribarstvene politike EU bile su teme današnjeg razgovora predstavnika Ministarstva poljoprivrede i direktorice za Mediteran i Crno More, DG MARE Europske komisije Monique Pariat.

Pariat je u izjavi nakon sastanka istaknula kako je cilj njenog dolaska u Hrvatsku bila prezentacija reforme Zajedničke ribarstvene politike EU.
To reforma, koja je još uvijek na razmatranju kako u Vijeću ministara i Europskom parlamentu trebala bi biti usvojena do početka 2014., što znači da će Hrvatska do tada već biti članica EU, kazala je.

Glavni cilj Zajedničke ribarstvene politike je održivost samog sektora kako bi imao budućnost.

Tako bi primjerice od 2015. trebali na snagu stupiti maksimalni održivi prinosi za određene vrste ribe kako ne bi postojala prijetnja za njeno uništenje.

Osmišljena je i mjera tzv. prenosivih koncesija putem kojih bi ribari mogli prodati koncesiju ako zaključe da je njihova djelatnost neprofitabilna ili iz nekog drugog razloga žele izaći iz tog posla.

Zajedničko tržište u području ribarstva također je obuhvaćeno zajedničkom reformom, a trebalo bi biti organizirano na način koji bi omogućio bolji plasman proizvoda na tržište. U tom smislu planira se osnovati novi fond.

Reformom se želi staviti naglasak na razvoj sektora i njegovu modernizaciju, kazala je Pariat.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Miro Kučić kazao je kako su na sastanku ukazali na probleme koji najviše muče naše ribare, a to je da je Hrvatska sastavni dio Mediterana i da je velika razlika između politike u ribarstvu koju treba voditi između sjevernog i zapadnog dijela Europe i Mediterana.

Napomenuo je kako je Hrvatska uz sve nedaće uspjela sačuvati u većem djelu svoje resurse, naročito se to odnosi na pelagični ribolov i malu plavu ribu te kako je još uvijek zemlja u kojoj se može reći da je ekologija nešto što se samo po sebi razumije, najčišće more, najbolja riba, a da bi tako ostalo mora se i dalje voditi računa o tome.