Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Dječak pronašao povraćotinu kita vrijednu 10.000 funti

rigotina kitaJedan je osmogodišnjak iz Bournemoutha u Velikoj Britaniji nedavno pronašao vrlo zanimljiv i neobičan predmet. Naime, dok je šetao  plažom Hengistbury Head, Charlie Naysmith naišao je na poveći komad nečega što je izgledalo kao žuta stijena po kojoj je preliveno nešto nalik vosku. Svoj "ulov" Charlie je ponio kući i pokazao roditeljima, uz čiju je pomoć otkrio kako pronađeni predmet uopće nema veze sa stijenama, prenosi Huffington Post.

Kako je kasnije saznao, bila je riječ o komadu ambergrisa. Ambergis ili sivi amber čvrsta je, voskasta i zapaljiva supstanca, mutno sive ili crne boje. Točnije, radi se o žučnom sekretu koji proizvodi kit ulješura ili "spermasti" kit zbog konzumiranja liganja i sipa. Amberis je stoga, prepun "kljunova" tih životinja.

Iako možda ne izgleda previše primamljivo, ovo otkriće zapravo je iznimno vrijedno. Ambergris je od najdavnijih vremena bio korišten kao supstanca za poboljšanje i očuvanje mirisa, a danas se koristi u modernoj parfemskoj industriji. Tako se za kilogram ambergrisa može dobiti oko 10 tisuća dolara. Charliejev komad ambergisa procijenjen je na oko 63 tisuće dolara. Ukoliko nađeni predmet unovči, Charlie planira financirati neko utočište za životinje ili pomoći u izgradnji novog.

D.Ša./index.hr