Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Caulerpa racemosa prijeti jugu Istre

racemosaPremda se medijski u Istri već odavno stišala svojevrsna podmorska bura nakon što je prije punih sedam godina Anton Prekalj, instruktor ronjenja i predsjednik Ronilačkog kluba Ugor Vrsar, u podmorju vrsarske luke pronašao tropsku algu Caulerpa racemosa (uz algu Caulerpa taxifolia, jednu od dvije izuzetno invazivne i, navodno, opasne tropske alge za autohtonu podvodnu zajednicu), nedavno su u podmorju rta Marlere ronioci i biolozi Ronilačkog kluba Centar iz Medulina pronašli drugo po redu stanište Caulerpe racemose koje se proteže na četiri izdvojene lokacije na dubini od 17,2 do 23,5 metara.

Algu C. racemosa, za koju neki stručnjaci smatraju da je puno otpornija i time navodno opasnija za autohtone zajednice flore i faune podmorja Istre od njene srodnice, alge C. taxifolia, pronašla je biologinja Željka Rajković u uvali ispod svjetionika na rtu Marlera. Kako je navela u svom izvješću, alga se nalazi na pjeskovitom i šljunkovitom dnu pored razasutih dijelova stare olupine jednog željeznog broda.

Naselja alge protežu se na četiri uočene lokacije. Tri uočena naselja tropske alge prostiru se na površini od pola do najviše jednog metra četvornog, dok se četvrta livada prostire na površini od čak 50 četvornih metara.

Algu, napominju biologinje Željka Rajković i Vanesa Lorencin, nisu dirali, dok su zabilježene podatke s koordinata uredno proslijedili znanstvenicima rovinjskog Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković, koji se i inače bave istraživanjem i prikupljanjem podataka o nalazima invazivnih algi iz roda Caulerpa za cijelo područje sjevernog Jadrana.

M. KOLENKO/Glas Istre