Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

More u Kaštelima nije za kupanje

sdkastela1More u Kaštelima od jučer nije za kupanje, a upozorenje je upućeno iz županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Ovaj put do onečišćenja mora došlo je na dvjema lokacijama, i to na plažama pokraj kampa u Kaštel Gomilici, te na plaži između Torca u Kaštel Gomilici i Baletne škole u Kaštel Kambelovcu.

Onečišćenje se odnosi na povećanje koncentracije crijevnog enterokoka i Escherichije coli, što je utvrđeno nakon uzorkovanja mora i analize u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je drugi put u dva tjedna da kaštelanske plaže nisu za kupanje, jer je prije dva tjedna zbog onečišćenja također bilo zabranjeno kupanje pokraj kampa u Kaštel Gomilici te na Đardinu u Kaštel Starom.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i proteklih su godina uočavali stalna onečišćenja mora na tom području, zbog čega su kaštelanske plaže, među više od stotinu uzorkovanih plaža u županiji, gotovo uvijek žute točke, što označava onečišćenje.

Zato će u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo svakodnevno i dalje ispitivati kakvoću mora na kaštelanskom području sve do prestanka onečišćenja.

O. KOHAREVIĆ/SLOBODNA DALMACIJA