Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Osti pod sviću: ‘Kad me eksplozija bacila u more, samo sam mislio kako ću spasiti sina’

U nedjelju navečer Đani Maslov preživio je stravičnu pomorsku nesreću, a jučer ujutro, kaže nam, platio je misu zahvalnicu dragome Bogu što je njemu i njegovu 14-godišnjem sinu spasio život.

Otac i sin Maslov pasionirani su dućki ribari, odlazak “pod sviću” hobi je koji se, čim vrijeme dopusti, ne propušta. Tako je bilo i navečer 1. srpnja. Sin je, baš kao i nebrojeno puta do tada, na krmi upravljao 4,5 metara dugom plastičnom brodicom, a otac je s prove vrebao friške bokune. Feral je svjetlom parao pličinu, a curenje plina iz plinske boce nije se ćutilo. Sve dok se brodica, naizgled ničim izazvana, nije našla u plamenu.

Plinska boca nije kriva

– Dogodilo se u trenutku. Bio sam na provi kad me snaga plamena, bez da sam bio oparen, doslovno odbacila u more. Nisam bio ni svjestan što se događa. Kad sam izronio, samo mi je na pameti bilo da spasim sina, no od plamena ga nisam vidio. Bile su to sekunde koje ću pamtiti cijeli život – prepričava Đani Maslov, dodajući kako riječima ne može opisati osjećaj kad je shvatio da mu je sin živ i neozlijeđen. Brod se u sekundi pretvorio u buktinju, a eksplozija koja je uslijedila pola je Dućana i njihovih gostiju prekinula u gledanju finala Europskoga prvenstva u nogometu.

– Od zapaljenja do eksplozije prošlo je najviše deset minuta. Za to vrijeme sam nekoliko puta pokušao ugasiti plamen, no kad sam vidio da je to uzaludan posao, udaljio sam se što sam više mogao, a srećom ni obala nije bila daleko – kaže Đani, priznajući kako nakon toga čitavu noć oka nije sklopio. Vatrogasci su se na nasipu ispred kojega je gorjela brodica Maslovljevih pojavili netom nakon eksplozije, no čamcu, od obale udaljenom samo 30 metara, nije bilo spasa. Potonuo je dok je gusti oblak crnoga dima, crnji i od noći, ostao kao jedini trag nesreće koja se tek pukim slučajem, ili, kako Đani reče, Božjom milošću, nije pretvorila u tragediju.

Neispravne instalacije

Odlazak “pod sviću” ili “pod osti” uobičajena je ljetna razbibriga u dalmatinskim priobalnim i otočnim mjestima. Feral spojen na plinsku bocu do sada se nije smatrao opasnim oruđem. 

Od sada će, međutim, biti drukčije.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj rečeno nam je kako očevid, na zahtjev vlasnika brodice, nije obavljen. No, nitko ne sumnja kako je do eksplozije došlo zbog neispravnih instalacija, odnosno curenja plina.U Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede dobili smo, pak, odgovor kako je ovakav način maloga ribolova dozvoljen (maksimalna jačina svjetla do 1000 kandela) te rizičan u istoj mjeri u kojoj je rizično i instaliranje plinskih boca po stanovima i kućama.

– Ispravna plinska boca, uredno atestirana i valjano instalirana, sasvim je sigurna. Na žalost, nepažnja pri spajanju ili dotrajalost gumica i vijaka znaju dovesti do ovakvih nezgoda, no to nipošto ne znači kako bi trebalo zabraniti mali ili sportski ribolov s feralima jer plinska boca ništa nije kriva – neslužbeno nam je rečeno u Upravi za ribarstvo.

VINKO VUKOVIĆ/ SLOBODNA DALMACIJA