Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Rovinj - regata starih jedrilica

rv01U akvatoriju pred Rovinjom u nedjelju je održana 7. rovinjska regata barki-jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila. Sudjelovalo je rekordnih 37 brodica. Pred gradom su se mogla vidjeti drevna plovila kao batana, guc, gajeta, pasara, stela, cutter, catboat, bragagna, topo iz Hrvatske (Rovinj, Poreč, Pula, Mošćenička Draga, Lovran, Matulji, Viškovo i Opatija), Slovenije (Piran, Izola) te Italije (Trst, Monfalcone, Grado i Venecija).

Iskusne jedriličare nije moglo pokolebati ni vrijeme, naime, u akvatoriju Rovinja puhao je jak zapadnjak, najneugodniji vjetar za plovila koji isplovljavaju iz gradske luke. Organizatori su zbog toga morali promijeniti regatno polje. Umjesto s mora, pred starim gradom, gdje zapadnjak najviše bjesni, krenuli su s južne strane otoka Sv. Katarina.

Nakon letećeg starta uz obalu otoka, stare su jedrilice krenule hvatati vjetar prema prvom okretištu, postavljenom prema otoku Banjol. Zanimljivo, nakon letećeg starta najbolje se snašla posada najmanje brodice, batana Fiamita, u kojoj su bili iskusni Rovinjac Sergio Sponza i njegov mladi kolega Mark Junior Borchigiani.

rv02Inače, ova je regata pokrenuta nakon što je otvoren eko-muzej Kuća o batani. Uz brojna događanja vezana za ovaj muzej, koje je osmislila istoimena udruga, na Trgu Riviera ispred muzeja pred publikom su se ljeti u Malom škveru počele izrađivati batane, stare rovinjske barke s ravnim dnom.

Za eko-muzej i spašavanje batane brzo se pročulo, pa je ovaj projekt uz dodatne, kao što su ribarske večeri i večernja vožnja batanama do obližnjeg spacija, Hrvatska turistička zajednica nagradila kao najoriginalniji na Jadranu. Batanu su pozvali i u Veneciju, pa je kao najmanja u povorki sudjelovala na velikoj povijesnoj regati kanalom Grande, koja se u rujnu održava pred sto tisuća gledatelja.

Regatu organiziraju eko-muzej i udruga Kuća o batani te Jedriličarski klub Maestral, u suradnji s rovinjskim TZ-om. Pokrovitelji su Grad Rovinj, a sponzori TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Maistra, ACI Marina Rovinj i Legend-Restaurant Maestral.

Napisao i snimio: A. Pokrajac - Glas Istre