Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Crvena plima u Rovinju

rovinjOd sredine ožujka u uvalama i lukama Rovinja, kao i duž cijele zapadne obale Istre, moglo se sporadično primijetiti crveno obojano more. U Centru za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" ističu da je crvenu plimu, kako se zove ova pojava, uzrokovao jednostanični dinoflagelat, Noctiluca scintilans. Noctiluca je planktonska alga koja je prirodan i čest stanovnik Jadranskog mora kroz cijelu godinu. To je izuzetno velik dinoflagelat, čije su stanice u promjeru veće od jednog milimetra, pa se mogu uočiti i golim okom.

Zadnja dva mjeseca, koliko je proteklo od prvog opažanja crvene plime 15. ožujka, ove su alge prisutne u velikoj koncentraciji. Tijekom dana stanice se razmnože u iznimno velikim količinama, a crvena boja opaža se kada vjetar ili morske struje donesu i nakupe stanice u uvale i luke. Stoga, kada se uoči intenzivno crvena boja to ukazuje da je površinska voda prepuna stanica Noctiluce. 

Noctiluca, osim što boji more u crveno svijetli u mraku jer posjeduje svojstvo bioluminiscencije. Noću, prilikom kupanja ili vožnje brodom, može se opaziti plavkasta svjetlost koja nastaje kada valovi promiješaju ili mehanički pobude stanice Noctiluce pa one emitiraju svjetlost.

Crvene plime opažene uz zapadnu obalu Istre uzrokovane Noctilucom nisu ni toksične ni opasne. Ipak, neke vrste dinoflagelata mogu biti i toksične. Stoga je nužno promotriti svaku ovakvu pojavu, da se točno odredi vrsta koja ju je uzrokovala.

A. Pokrajac / Glas Istre