Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Većina ribara ni dan danas ne zna što ih čeka nakon ulaska u EU

zerpVodeći hrvatski stručnjak za ribarstvo Alen Soldo upozorio je u intervjuu u Vjesniku da 'većina ribara ni dan danas ne zna što ih čeka nakon ulaska u EU'. 'Razlog tome je što doslovno nijedan europski ribarski propis nije preveden na hrvatski jezik', upozorio je Soldo Za neupućenost hrvatskih ribara dr. sc. Alen Soldo iz Centra za studije mora Sveučilišta u Splitu krivi i državnu administraciju, ali i Obrtničku te Gospodarsku komoru za koje tvrdi da se 'vole predstavljati kao zastupnici ribara, a nisu ništa učinile na njihovom informiranju'.

'Primjerice, ribare još nitko nije obavijestio o striktnim europskim propisima prema kojima visina mreža plivarica ne smije biti viša od 120 metara niti da dubina na kojoj se s njom radi ne smije biti manja od 70 posto visine mreže. Nijedna plivarica za malu plavu ribu, čija se vrijednost mjeri desecima tisuća eura, ne zadovoljava taj propis', upozorio je Soldo. Najavio je za Vjesnik.hr i da 'ulaskom u EU, ZERP i formalno prestaje postojati za zemlje članice Unije' te potvrdio da je njime već 'napravljena golema šteta hrvatskim ribarima'.

Procijenio je i da je višestruko brojnija i jača talijanska flota godišnje ostvari ulov od 300 milijuna eura u ZERP-u te da će se ukupna vrijednost do hrvatskog ulaska u EU, a ribarit će tamo ukupno pet godina, popeti na milijardu i pol eura. 'I nakon toga Talijani će nastaviti s nesmetanim ribarenjem', najavio je Soldo. Istaknuo je i da, poučen iskustvom ponašanja državne administracije prema moru, ne može biti optimist nakon ulaska Hrvatske u EU jer strahuje da bi se i talijanskoj floti, baš kao i slovenskoj, bilateralnim sporazumom moglo dozvoliti ribarenje u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Autor: tportal.hr/Vjesnik.hr