Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ribarska inspekcija ostaje bez plovila


policijaIako je u zatvaranju poglavlja o ribarstvu za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju jedan od uvjeta bio jačanje Ribarske inspekcije, čini se da hrvatska Vlada, odnosno nadležno Ministarstvo poljoprivrede, odustaje od kontinuiranog nadzora ribolova, piše Slobodna Dalmacija.

Štoviše, tri su broda Ribarske inspekcije, od ukupno njih pet, izgrađena novcem iz fondova EU-a upravo za tu namjenu, ali Ministarstvo poljoprivrede namjerava ih ustupiti Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) jer je resornome ministarstvu ta inspekcija preskupa.

U sporazumu, koji prema našim izvorima čeka potpise, navedeno je da se brodovi Ribarske inspekcije predaju u vlasništvo MUP-u, a da će MUP pomagati Ribarskoj inspekciji tako što će za inspekciju osigurati posadu i brod. Po satu korištenja MUP će Ministarstvu poljoprivrede naplatiti 1200 kuna, što im je inače uobičajena tarifa.

S EU-om bilo je dogovoreno da se svake godine otvara pet novih radnih mjesta, pa je tako i lani bio raspisan natječaj za zapošljavanje pet novih inspektora.No, sad su poništeni.

Jedan od izabranih inspektora, Hrvoje Vranko, upozorava na nedopustivo ponašanje Ministarstva poljoprivrede. Istaknuti stručnjak za ribarstvo prof. dr. sc. Alen Soldo, sa Sveučilišnog studijskog centra za studije mora u Splitu i član Euromediteranskog foruma, ističe da mu predaja brodova Ribarske inspekcije MUP-u u ovo vrijeme više nalikuje na prvotravanjsku šalu nego na stvarnu ideju koju netko može uopće uzeti u ozbiljno razmatranje.

− Prethodna ribarska administracija baš se i ne može pohvaliti s puno pametnih poteza, ali nabava brodova za Ribarsku inspekciju svakako spada u pozitivne pomake. Svima koji nešto znaju o ribarstvu jasno je da Pomorska policija, uza sve svoje ostale obveze, nema mogućnosti za kvalitetan inspekcijski nadzor ribara i ribolovaca na moru, jer samo ribarski inspektori, opremljeni vlastitim plovilima, mogu poboljšati ribarski red na moru.

Hrvatske obveze prema EU-u

Navedeni razlog predaje ribarskih brodova zbog nedostatka novca u resornome Ministarstvu poljoprivrede smiješan mi je, jer to onda podrazumijeva da MUP, koji prima brodove, ima višak novca, a u krajnjem slučaju znamo da oba ministarstva primaju novac iz iste blagajne – komentira dr. sc. Soldo.

Dodaje da je puno problematičnija činjenica kako ovakva nerazumna ideja, koja je u potpunoj suprotnosti sa stručnim načelima, zbog više razloga može imati ozbiljne posljedice za naš odnos prema Europskoj uniji.

− Koliko mi je poznato, brodovi Ribarske inspekcije izgrađeni su namjenskim novcem EU-a u sklopu programa PHARE, pa ne razumijem kako se namjerava objasniti Europskoj komisiji da se sada ti brodovi predaju MUP-u, kojemu Ribarska inspekcija zasigurno nije prioritet. Nadalje, Hrvatska se obvezala da će u pretpristupnom razdoblju poboljšati rad Ribarske inspekcije, i to zapošljavanjem novih ribarskih inspektora te nabavom novih inspekcijskih plovila, pa je jasno da je trenutačna namjera Ministarstva poljoprivrede u potpunoj suprotnosti s preuzetim obvezama.

- Također, Maria Damanaki, povjerenica EU-a za ribarstvo, nedavno je izjavila da je poboljšanje Ribarske inspekcije ključno za implementaciju Zajedničke ribarske politike EU-a. Slično mišljenje ima i Komitet za ribarstvo Europskog parlamenta, koji je zatražio jačanje izravne inspekcije na moru, a ujedno i sankcije za zemlje članice koje se ne budu pridržavale takve politike. S obzirom na sve navedeno, ne bih se volio naći u koži hrvatskih predstavnika kad budu morali pred tijelima EU-a objašnjavati smislenost takve odluke – ističe prof. Soldo.

Ljubica Vuko /Slobodna Dalmacija