Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U šest mjeseci ulovljeno oko 24.000 tona plave ribe

kali ribarski_skup_4Stanje stoka sitne plave ribe, mjere upravljanja ulovom plave ribe te održivo ribarstvo, bile su glavne teme 14. znanstveno-stručnog skupa koji se jučer održao u Kalima u sklopu tradicionalne manifestacije "Tunuara - Kualjske ribarske noći". Otvarajući skup, koji je okupio resorne stručnjake i ribare Zadarske županije, tehnički ministar poljoprivrede dr. Davor Romić naglasio je kako je u ovome trenutku primarno da vodimo računa o resursima i ribljem fondu jer pogledi svih ribarskih zemalja o toj temi nisu. - Zato imamo vas ribare, imamo javnu administraciju, regionalnu samoupravu, savjetodavnu službu i nevladine organizacije koji vode računa o zaštiti ribljeg fonda. A to mora biti održivo, ne protiv nekoga, nego u interesu svih. Održivo gospodarstvo i održivi razvoj ono su što je ispred nas i to je jedini pravi put za sve mediteranske zemlje, kazao je ministar Romić.

Govoreći o zaštiti ribljeg fonda, pomoćnik ministra mr. Ante Mišura podsjetio je na mjere donesene na razini GFCM-a (Generalne komisije za Mediteran) prije nepuna dva mjeseca.

- Na prijedlog Hrvatske, Italije i Slovenije, određen je maksimalan ulov plave ribe za 2017. i 2018. godinu koji je na razini ulova iz 2014. te ograničenje kapaciteta flote. Uvedeno je i prostorno-vremensko ograničenje na 180 + 20 dana lovostaja na 30 posto unutarnjeg teritorijalnog mora u onim dijelovima koja se utvrde kao mrjestilišta i rastilišta. Mislimo da ćemo tim mjerama uspjeti osigurati održivo ribarstvo, a rezultate ćemo vidjeti 2018. i 2019. godine, poručio je mr. Mišura te dodao kako je u prvih šest mjeseci ove godine ulovljeno oko 24.000 tona plave ribe, što je na lanjskoj razini.

Uime Zadarske županije, sudionike skupa pozdravio je dožupan Božidar Longin te se kratkim pregledom osvrnuo na povijest, a osobito budućnost kaljskog i zadarskog ribarstva, s naglaskom na marikulturu, po čemu je Zadarska županija u samom državnom vrhu.

"Tunuara - Kualjske ribarske noći" nastavljaju se u subotu defileom ribarskih brodova u Zadarskom kanalu te cjelodnevnim gastro i zabavnim programom. (Andrina Luić/Zadarski list)