Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U Tribunju osnovana Lokalna akcijska grupa u ribarstvu "Galeb"

635b65b432a38346e1331c41d7bca500 XLU Ribarskoj zadruzi Tribunj je u utorak 3. svibnja 2016. godine održana osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) "Galeb", čije je sjedište u Tribunju na adresi Jurjevgradska 6. Osnivači LAGUR "Galeb" su šest jedinica lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije: Grad Skradin, Grad Vodice, Općina Tribunj, Općina Tisno, Općina Murter-Kornati i Općina Pirovac koji zajedno čine ribarstveno područje LAGUR-a. Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) ili Fisheries Local Action Group (FLAG) je poseban oblik lokalne akcijske grupe specijalizirane za područje ribarstva, prerade ribe i akvakulture. 20 od 27 zemalja članica Europske unije će u programskom periodu od 2014 - 2020 sudjelovati u lokalnom razvoju ribarstvenog područja pod vodstvom zajednice. Za razliku od svih ostalih zemalja članica EU koje sada ulaze u drugo programsko razdoblje, Hrvatska po prvi puta ulazi u ovaj način suradnje i organiziranja u ribarstvenom području po načelu lokalnog razvoja vođenog zajednicom.

U prijašnjem programskom razdoblju od 2007. do 2013. godine 300 LAGUR-a/ FLAG-ova diljem EU je raspolagalo s 670 milijuna Eura javnog finaciranja. Do sredine 2014. godine tri-stotinjak flagova diljem EU je pružilo savjetodavnu i tehničku pomoć kod realizacije 9500 projekata čiji su rezultati između ostalog: 8000 novih radnih mjesta i 12500 zadržanih radnih mjesta.

Prisutne su na početku Osnivačke skupštine pozdravili predstavnici Općine Tribunj i Ribarske zadruge Adria iz Tribunja nakon čega je kraće predstavljanje LAGUR inicijative održala Nataša Lakić, predstavnica susjednog LAGUR-a Lostura iz Biograda - prvog osnovanog LAGURA u Republici Hrvatskoj.

Na osnivačkoj skupštini donesen je Statut te su izabrana tijela Udruge. U upravni odbor su odabrana četiri predstavnika iz gospodarskog sektora ribarstva, tri predstavnika jedinica lokalne samouprave te dva predstavnika civilnog sektora. Za predsjednika LAGUR "Galeb" odabrana je Bojana Paić iz Ribarske zadruge Adria.

LAGUR „Galeb" će se u narednom razdoblju prijaviti na natječaj za pripremnu potporu Ministarstva poljoprivrede putem koje bi se u narednom razdoblju trebalo pristupiti izradi lokalne razvojne strategije ribarstvenog područja i izgradnji administrativnih kapaciteta udruge.

Naglasak lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu do 2020.godine biti će na sljedećim područjima:

- Stvaranje radnih mjesta, borba protiv siromaštva i socijalna inkluzija
- Klimatske promjene i pretvorba energije
- Plavi rast - dugoročna strategija koja podržava održivi i inkluzivni razvoj u obalnim zajednicama
- Utjecaj Zajedničke ribarstvene politike na ribarstveno područje

Temelji, svrha i ciljevi ove Europske inicijative u ribarstvu zacrtani su u Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. te u njegovom 4. prioritetu "Povećanje zaposlenosti i teritorijalne kohezije". (infovodice)