Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Osnovana prva Lokalna akcijska grupa u ribarstvu

evel3179738U prostorijama porečkog Udruženja obrtnika održana konferencija za medije povodom osnivanja prve Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) u Istarskoj županiji pod nazivom "Istarski švoj". LAGUR "Istarski švoj", koji uključuje područje Grada Pazina i Poreča, te općina Funtane, Tar-Vabrige, Tinjana, Višnjana i Vrsara, osnovan je kao poseban oblik lokalne akcijske grupe specijalizirane za ribarstvo, preradu ribe i marikulture s ciljem preuzimanja uloge nositelja gospodarskog razvoja ribarstva na lokalnom području kroz doprinos stvaranju, održavanju i poboljšanju radnih mjesta u ribarstvu i doprinos zaštiti i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima.

Takav oblik udruživanja relevantnih sudionika u području ribarstva, uobičajen je u Europi s preko tristo LAGUR-a kao nositelja razvitka ribarskog gospodarstva u lokalnoj zajednici.

Novoosnovani LAGUR na konferenciji je predstavio predsjednik Robert Momić te voditeljica Iva Jekić uz nazočnost upravitelja ribarske Zadruge Istra Michaela Tasića te predstavnika grada Poreča i Pazina. Engleski naziv udruge, uobičajen na europskoj razini je FLAG, odnosno Fishery local action groups, a takvi oblici sinergije uvjet su za sudjelovanje na natječajima radi dodjeljivanja sredstava iz europskih fondova.

Grupe se formiraju slijedeći teritorijalnu logiku, a hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede raspolaže s početnih osamnaest milijuna kuna dotacija koja će poslužiti sređivanju organizacijske konstrukcije hrvatskih LAGUR-a. Svakoj će akcijskoj grupi pripasti sedamsto tisuća kuna.

Nakon utemeljenja i održavanja početnih skupština nova udruga krenut će u intenzivnu analizu potencijala kako bi razlučila noseće projekte s kojima će sudjelovati na natječaju radi dodjeljivanja sredstava Europskog Fonda za pomorstvo i ribarstvo koji raspolaže sa 22 milijuna eura poticajnog kapitala. (E. VELAN/Glas Istre)