Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Arheolozi u uvali Lokvišće u Jadranovu: Pod morem riva iz antičkog razdoblja

Arheolozi-u-uvali-Lokvisce-u-Jadranovu-Pod-morem-riva-iz-antickog-razdoblja ca_largeU suradnji s Odsjekom za arheologiju zadarskog sveučilišta obavljen je pregled podmorja. Preronjeno je područje od uvale Havišće do uvale Perčin, odnosno do plaže Tunera u Jadranovu. Kad se spomene akvatorij Jadranova nižu se asocijacije. Ljeto, sunce, more, gliseri. No, akvatorij Jadranova skriva bogatu povijest koja se mjeri u tisućama godina. Najnovija istraživanja donijela su nove spoznaje. Da bi došli do novih istraživanja i da bi se shvatilo što skrivaju akvatorij i uvale Jadranova, treba sjesti u vremeplov i zaustaviti ga u davnim vremenima. U ronilačkoj ekipi koja je istraživala u Lokvišću bili su profesori zadarskog Sveučilišta Mato Ilkić i Mate Parica, studenti arheologije Sara Iglić, Maja Kaleb, Paolo Iglić i Mario Sajatovski te djelatnici Muzeja Grada Crikvenice Stjepan Špalj i Tea Rosić.

Gradinsko naselje

U uvali Lokvišće nedaleko od Jadranova, u antičko se doba smjestilo manje priobalno naselje. Na poluotoku Rtac koji zatvara uvalu sa istoka i juga nalazila se antička nekropola (groblje) iz 1. i 2. stoljeća. Nažalost, opljačkana je početkom 20. stoljeća. Danas vidljivi zidovi prezentirani u uvali, istraženi su između 1993. i 2000. godine.

Pripadaju različitim fazama obitavanja na prostoru Jadranova, počevši od antike pa sve do 17. stoljeća. Nedaleko od toga arhitektonskog kompleksa pronađeni su predmeti koji upućuju na vrlo ranu naseljenost ovog područja na prijelazu prapovijesti u antiku. Riječ je o ulomcima amfora i finoga stolnog posuđa koji datiraju od trećeg do prvog stoljeća prije Krista. Iznad uvale na vrhu brda Čelo u prapovijesti, najvjerojatnije tijekom drugog tisućljeća prije Krista, postojalo je gradinsko naselje o kojem ne postoje detaljna saznanja. Zbog ovakve koncentracije arheoloških lokaliteta prostor poluotoka Havišće zaštićena je arheološka zona.

Višegodišnji prekidi

Uvala Lokvišće istražuje se od devedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, no s višegodišnjim prekidima. Prva istraživanja vodio je arheolog Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Proteklih nekoliko godina Muzej Grada Crikvenice u suradnji sa spomenutim riječkim muzejom nastavio je arheološke radove na više lokacija u uvali.

Posljednje dvije godine napravljene su arheološke sonde na Rtacu u nadi da će se pronaći ostaci uništenog antičkog groblja. I sada dolazimo do svježe priče koja je ponudila nova otkrića.

– Ove godine odlučili smo se za drugačiji pristup. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Odsjekom za arheologiju, obavljen je pregled podmorja. Preronjeno je područje od uvale Havišće do uvale Perčin, odnosno do plaže Tunera u Jadranovu. Tom prilikom pronađeni su ulomci različitih tipova antičkih amfora i građevinske keramike te keramičkog posuđa iz novoga vijeka, objašnjava kustosica Muzeja Grada Crikvenice Tea Rosić.

Intenzivna trgovina

Svi prikupljeni nalazi vremenski se podudaraju s pronađenom arhitekturom na kopnu te ukazuju na intenzivnu trgovinu i naseljenost prostora Lokvišća od posljednjeg stoljeća prije Krista pa u diskontinuitetu do novoga vijeka, odnosno 16. i 17. stoljeća. Uz istočnu obalu poluotoka Rtac uočeni su ostaci rive iz kasnoantičkog razdoblja.

Također, vrlo je zanimljiv sam ulaz u uvalu Lokvišće gdje je najvjerojatnije postojalo uređeno pristanište čiji ostaci se mogu očekivati ispod mulja. Kako bi se potvrdile ove pretpostavke potrebno je napraviti podvodna arheološka istraživanja. Ovogodišnja istraživanja je, kao i sva prethodnih godina, financirao Grad Crikvenica. Logističku pomoć pružio je ronilački centar Mihurić iz Selca.  (Anto Ravlić/Novi List)