Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Riječki Prirodoslovni muzej dobitnik prestižnih nagrada

10-prirodoslovniPrirodoslovni muzej Rijeka dobitnik je dviju prestižnih nagrada - godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za najbolji stalni postav realiziran u 2014. godini te nagrade "Biodiversity is Us" koju dodjeljuje Svjetska organizacija zooloških vrtova i akvarija. Rečeno je to na konferenciji za novinare ravnateljice Muzeja Željke Modrić Surina i pročelnika UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerija Jurešića koji je pohvalio Prirodoslovni muzej zbog ukupnog rada ali i inovativnih projekata koje struka očito prepoznaje i nagrađuje.
Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva dodjeljuje se za izuzetna ostvarenja iz područja muzejske djelatnosti, a Prirodoslovnom muzeju dodijeljena je za stalni postav "Plavetnilo. Raznolikost života u podmorju Kvarnera", autora Milvane Arko-Pijevac, Marina Kirinčića i Marcela Kovačića, koji je realiziran u sklopu izvedbenih aktivnosti projekta MUSEUMCULTOUR iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje.
"Plavetnilo" prikazuje oko 150 vrsta morskih organizama, u njihovom životnom prostoru i ulozi koju imaju u ekosustavu sjevernog Jadrana. Postav je u muzeološkom i muzeografskom smislu izuzetno inovativan – uz korištenje najsuvremenijih tehnoloških rješenja kombiniraju se stručni i znanstveni temelji s umjetničkim doživljajem fluidnosti mora, a različitim osjetilima – vidom, dodirom, njuhom i sluhom - istražuju se teksture i strukture mora i morskih organizama.
Upravo zbog dodijeljene nagrade Hrvatskog muzejskog društva, Prirodoslovni muzej Rijeka imao je čast predstaviti stalni postav "Plavetnilo. Raznolikost života u podmorju Kvarnera" na međunarodnoj konferenciji The Best in Heritage, koja svake godine okuplja više od 20 projekata iz cijeloga svijeta iz područja muzejske djelatnosti i zaštite baštine, koji su bili nagrađeni na državnoj ili međunarodnoj razini.
Konferencija se održava pod pokroviteljstvom ICOM-a (International Committee of Museums pri UNESCO-u) i organizacije Europa Nostra. Sudjelovanjem na konferenciji, Prirodoslovni muzej Rijeka postao je i član kluba izvrsnosti (The Excellence Club) pri organizaciji The Best in Heritage.
Izložba Prirodoslovni muzej Rijeka "Raznolikost je bitna" ("Diversity matters") u velikoj je konkurenciji osvojila nagradu "Biodiversity is Us Implementation Award" na Godišnjoj Skupštini WAZA-e (World Association of Zoos and Aquariums - koja je održana 7. listopada 2015. godine u Al Ainu (Ujedinjeni Arapski Emirati). Natječaj za nagradu raspisan je u sklopu kampanje unutar projekta "Biodiversity is Us", koji na globalnoj razini pokušava širiti svjesnost o današnjoj problematici bioraznolikosti u svijetu.
Autori izložbe su Marin Kirinčića i Nadija Dunato Pejnović, a izložbom se nastoji odgovoriti na nekoliko važnih pitanja kao što su što je bioraznolikost, zašto je važna, kroz što je sve prošao život na Zemlji do danas, što prijeti bioraznolikosti. Izložba "Raznolikost je bitna" realizirana je u sklopu izvedbenih aktivnosti projekta MUSEUMCULTOUR iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje.
Realizacija izložbi omogućena je sredstvima Europske unije, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije. (pgz)