Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Od rezanja koćarica profitirat će samo ribe

koćarica2423Dok traje lovostaj za bijelu ribu za koćarice na području srednjeg i južnog Jadrana, točnije do 15. listopada, koćari će pauzirati, iskoristiti vrijeme za remont brodova, a neki će se i zauvijek povući iz ribarskog posla. Čujem da će neki potpuno ugasiti obrte, a neki će otići u turizam - dojavio nam je urar Zlatko Ivulić, odlični poznavatelj prilika na Peškariji i svega vezanog uz ljude od mora. Tim tragom nazvali smo nekoliko ribara iz našega grada i okolice, no nitko nam nije bio voljan pričati o uništenju svojih brodova ili okretanju prema novoj, atraktivnijoj, i naravno unosnijoj gospodarskoj grani. Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Udruženja obrtnika, kaže da nije riječ o masovnom okretanju u turizam, no da je desetak ribara iz naše županije tražilo trajnu obustavu ribolovne aktivnosti, što je i bio predmet natječaja za sredstva Europskog fonda za ribarstvo.

Podsjećamo, riječ je o natječaju koji je dio nacionalne sheme smanjenja ribarske flote i kvote ulova, a kao dio EU-ove politike koja nalaže stagnaciju ribolova u svim segmentima, pa time i smanjenjem broja sudionika.

- Natječaj je gotov. Koliko znam, rijetki su tražili prenamjenu djelatnosti, dok ih se nekih 16, 17 prijavilo za uništavanje brodova. Nije to tako strašno kako neki prikazuju u javnosti, jer će se u konačnici smanjiti broj ribarskih obrta, a time i broj brodova koji će loviti ribu. Znamo i sami kakvi su nam problemi sa izlovljavanjem, pa i s uvozom ribe, te lošim plasmanom lova na tržištu.

Također, mnogi brodovi već su prestari, pa i njihovo skupo održavanje postaje besmisleno. Tu moram spomenuti i drugu stranu: ribare muče financijski problemi. Mnogi od njih opterećeni su dugovima, visokim porezima, pa im obeštećenje od europskih fondova neće biti neka zarada - ističe Šunjić.

Predviđa se da će koćar po toni broda dobiti oko 2500 eura, nakon što svoje plovilo otpremi u rezalište, no cehovski čelnik napominje kako su cijene rezališnih usluga još uvijek previsoke, pa ribati i neće baš profitirati.

- Ispada da će od spomenutog natječaja najviše koristi imati more i njegov fond - zaključuje Šunjić.

U Ministarstvu poljoprivrede doznali smo da su se na natječaj prijavila 92 broda. Uvjete natječaja zadovoljilo je 18 korisnika, čiji će se ribarski brodovi uništiti u ovlaštenim brodogradilištima/rezalištima. (Slobodna Dalmacija)