Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U Ninu otvoreno mrijestilište ribe vrijedno 130 milijuna kuna

CaptureU Ninu je u utorak, na prostoru starog mrijestilišta ribe nekadašnjeg Cenmara, otvoreno novo mrijestilište tvrtke „Cromaris“, dijela Adris grupe. Mrijestilište je otvorio predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović, zajedno s Lanom Vidović, zaposlenicom „Cromarisa“ koje je počela karijeru u ovoj tvrtki. Svečanosti otvorenja bilu su nazočni mnogi, između ostalih ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji nije propusti istaknuti kako je Hrvatska baš u marikulturi, u proizvodnji i mlađi i ribe, ima kao u rijetko kojoj poljoprivrednoj djelatnosti „samodostatnost“, odnosno dovoljno proizvodi i za sebe i za izvoz.

Bili su tu i lokalni dužnosnici pa i župan zadarski Stipe Zrilić te gradonačelnik Nina Emil Ćurko koji je istakao da je ova investicija od 130 milijuna kuna i najveća investicija u Nin u povijesti. Među uzvanicima je bio i general Ante Gotovina, koji sa svojim uzgajalištima tune poduzetnički aktivno sudjeluje u hrvatskoj proizvodnji ribe u čemu smo, očito, vrlo uspješni.

Prvi čovjek Adris grupe Ante Vlahović nije krio zadovoljstvo što je ostvarena ovako veliki projekt koji će godišnje proizvoditi za uzgajališta orade, brancina, zubaca i druge ribe iz „Cromarisovog“ programa, 35 milijuna jedinki mlađi. Istakao je da je ninsko mrijestilište jedno od najvećih u Europi, a „Cromaris“ je jedan od osam najvećih europskih proizvođača uzgojene ribe. Vlahović je rekao i ovo:

- Ulažemo u svoju zemlju, prosječno godišnje i više od 500 milijuna kuna, spajamo tradiciju, vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva, stvarajući tako nova radna mjesta, naglasio je.

„Cromaris“ u šest godina postojanja, od kada je ujedinio četiri hrvatska uzgajališta ribe, stalno rastao, čak 40 posto godišnje su rasli proizvodnja i promet, ali je nedostajalo suvremeno mrijestilište koje može s mlađi opskrbiti narasle kapacitete kaveza i zadovoljiti potrebe tržišta.

S novim pogonom godišnja „Cromarisova“ proizvodnja će sa sadašnjih šest milijuna kilograma ribe narasti do 10 milijuna u 2018. godini.

Pogon koji se proširio na gotovo 10.000 kvadrata u svakom je segmentu impozantan, gotovo labaratorijski sterilan jer se u nizovima bazena u kontroliranim uvjetima prati razvoj ribe od početka: izlaska ikre iz matica matičnih jata, do kasnijeg rasta do veličine od sedam grama kada riba ide u kaveze u moru. (Slobodna Dalmacija)