Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Koćarski lovostaj u zonama C i D

Ribarnica Zadar 1197894193Ovog petka na splitskoj ribarnici nije bilo ni jednog škampa, a kako stvari stoje, neće ih biti sve do sredine listopada, potvrdio nam je to neslužbeni glasnogovornik peškarije, poznati urar Zlatko Ivulić.

– Od 15. rujna do 15. listopada na snazi je lovostaj za bijelu morsku ribu u koćarskom ribolovu, i to u zoni C i zoni D, što vam je područje od Dugog otoka do granice s Crnom Gorom, znači cijeli srednji i južni Jadran. Prvi put je takav moratorij uveden u samostalnoj Hrvatskoj. Imali smo ga već za plavu, a sada i za bijelu ribu.

Škampi su već nestali s peškarije jer ih koćari nisu ni lovili. Škampi vole hladnije more i dubine, pa ih je nezgodno sad i loviti. Tako da ih neće ni biti do daljnjeg u ponudi, kao ni bijele ribe poput listova, grdobine, mola od koće, muzgavaca, lignjuna, trlje, kozica, sipica i druge bijele ribe koja se lovi koćom.

Eto, nek svit zna šta ga čeka, a šta ne – veli nam Ivulić, koji nije zaboravio koćare pitati što će sada raditi mjesec dana bez lova

– Sad je vrime da se mriže odmore, da se sredi brod, opitura, odvede u remont. Zato neka se svit okrene plavoj ribi koja je, kažu, i zdravija, ali i jeftinija.

Srdele su se i ovog petka prodavale po 20 kuna za kilo, inćuni po 30, a palamida na fete za 60 kuna po kilu. Lokarde i skuše bile su po 100 kuna za kilo...

Moram reći i da se vidi da nam turisti pomalo idu ća jer se na bancima mogu naći i dobri bokuni, poput zubatca koji je koštao 220 kuna i komarče od 250 kuna. Ta je komarča imala tri kila, šta znači da je cila riba bila 100 eura! – brzo izračunava naš sugovornik.

– Peškarija radi od 6 do 13 sati, ali bolja riba nestane već do 8, 9. Triba se dignit ranije, a ne pit kavu do podne i onda doma doć bez ribe – savjetuje Ivulić. (SD)