Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ribari s područja Zadarske županije u 2014. godini ulovili 43,81 posto ukupnog ulova u RH

ribariPredsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović cijelu je noć provela na moru zadarskog akvatorija, a u njenoj pratnji bili su župan Zadarske županije Stipe Zrilić i zamjenik župana Božidar Longin. Na jednoj od koćarica u vlasništvu kaljskih ribara predsjednica se iz prve ruke željela informirati o problemima hrvatskih ribara, izlovnim kvotama te o njihovim poslovnim planovima. Tijekom boravka na moru župan Stipe Zrilić upoznao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović sa stanjem u ribarstvu i marikulturi Zadarske županije . Kazao je kako je na području Zadarske županije pod koncesijom za uzgoj ribe i školjaka ukupno 2.104.119,77 metara četvornih morske površine, te da su ribari s područja Zadarske županije u 2014. godini ulovili 43,81 posto ukupnog ulova u RH. Također je naglasio i podatak da je na području Zadarske županije iskrcano 32 posto ukupnog ulova u RH te da se od 10 najvećih iskrcajnih mjesta u Hrvatskoj, četiri nalaze na području naše županije (Vela Lamjana, Gaženica, Gaženica-Adria i Biograd). Najbrojnija ribarska flota na području Zadarske županije nalazi se u Zadru, Kalima i Biogradu na moru što čini 60 posto ukupne flote- upoznao je župan Zrilić predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

Državni zavod za statistiku objavio je kako je Hrvatska u prošloj godini povećala ulov i uzgoj morske ribe u odnosu prema godini prije, a povećan je i broj ribara.
U 2014. broj ribara koji obavljaju gospodarski ribolov u morskom ribarstvu povećan je za 119 posto, na 7 tisuća 733, a statističari tako visok rast objašnjavaju i prelaskom iz kategorije malog ribolova u gospodarski ribolov. Ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u prošloj je godini porastao za 4 posto u usporedbi s godinom prije, na gotovo 89 tisuća tona. Broj plovila povećan je pak za 79 posto piše Zdnews.