Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Preko ronioca prešao gliser i unakazio ga

policija pomorska__362604S1U subotu oko 13 sati u moru ispred Turnja došlo je do teške nesreće kada je preko 61-godišnjeg ronioca iz Turnja, na udaljenosti manjoj od 100 metara od obale - prešao gliser u punoj brzini te ga teško ozlijedio propelom. Nakon toga gliser se udaljio bez zaustavljanja u pravcu Sukošana, piše Zadarski.hr. Dozivanje nesretnog ronioca čuli su građani koji su ga izvukli iz mora i pozvali hitnu pomoć koja ga je prebacila u Opću bolnicu Zadar gdje se liječnici bore za njegov život. Policija intenzivno traga za vlasnikom glisera koji je ozlijedio ronioca i poziva građane za pomoć. Prema šturim informacijama kojima raspolaže, radilo se o dva glisera koji su plovili u paru od kojih je jedan pregazio ronioca.

Jedan od ta dva glisera imao je bijelu tendu na krmi. Svi koji uoče takav gliser mole se da jave policiji na broj 192 ili Lučkoj kapetniji Zadar.

Izjavu o događaju dan nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan:

- Oko 13 sati 61-godišnjak je ronio ispred Turnja u blizini svoje kuće u predjelu zvanom Gaj, na udaljenosti manjoj od stotinu metara od obale i tu ga je po leđima zakačio propeler nepoznatog glisera koji je samo prdužio bez zaustavljanja. Ronilac je dobio teške i po život opasne oljede i u zadarskoj bolnici bore mu se za život prema zadnjim informacijama. Njega su uspjeli izvući mještani koji su čuli zapomaganje u pomoć. Izvukli su ga vani, pružili mu prvu pomoć, zvali su Hitnu pomoć koja ga je odvezla u Zadar na operaciju. Ima ozljede po nogama, zdjelici i leđima od propele. Sada se intenzivno traga za tim gliserom koji je produžio u pravcu Sukošana. Navodno su bila dva glisera od kojih je jedan s bijelom tendom na krmi. Građani koji nešto saznaju o tim gliserima koji su oko 13 sati prošli ispred Turnja prema Svetom Petru, molim da nam to jave - rekao je Žodan.

Pitali smo ga zbog čega su mediji obaviješteni o nesreći tek danas s obzirom da se dogodila u subotu oko 13 sati, pa je od tada izgubljeno i dragocjeno vrijeme za pribavljanje informacija javnosti o gliserima.

- Pomorska policija i Lučka kapetanija su tek danas zatražili da ta informacija ide u javnost. Oni vode istragu i procijenili su da je vrijeme za objavu informacije bila u nedjelju – rekao je Žodan.

Priopćenje o tragičnom događaju uputilo je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture:

Hrvatski ronilac pretrpio je po život opasne ozlijede uslijed naleta nepoznatoga glisera za kojim i danas traje potraga na zadarskome području nadzora sigurnosti plovidbe.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obaviještena je jučer, 13. lipnja u 14.00 sati od strane Lučke kapetanije Zadar o već pokrenutoj akciji traganja i spašavanja povodom pomorske nesreće u kojoj je teško stradao ronilac, hrvatski državljanin, uslijed naleta za sada nepoznatoga glisera kod Turnja, na poziciji u moru ispred mjesnoga groblja.

Prema prikupljenim izjavama očevidaca djelatnici zadarske Kapetanije utvrdili su da se nesreća dogodila jučer nedugo prije 14 sati kada je na navedenoj poziciji preko hrvatskog ronioca prešao gliser bijele boje sa bijelom tendom za sunce.

Lučka kapetanija Zadar u suradnji sa Pomorskom policijom Zadar odmah po dojavi organizirala je potragu za nepoznatim plovilom koje je u trenutku nesreće plovilo iz smjera Biograda na moru prema Zadru, ali do sada nepoznato plovilo koje je sudjelovalo u ovoj teškoj pomorskoj nesreći nije pronađeno.

Središnjica je u koordinaciji sa nadležnom zadarskom Kapetanijom uputila apel svim sudionicima u pomorskome prometu zadarskim arhipelagom da ukoliko imaju saznanja o ovoj nesreći dojave upute u Lučku kapetaniju Zadar, dežurnome djelatniku na broj: 099 2111 245, prenosi Zadarski.hr .