Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

U Postirima poduzetnici oživili tvornicu za preradu i soljenje ribe

tvornica ribe3_01.jpg.688x388_q85_crop_upscaleNa Jadranu je sredinom prošloga stoljeća radilo stotinjak tvornica za preradu i soljenje ribe. Sedamdesetih ih je godina većina ugašena, a malom broju preostalih presudila je privatizacija. Posljednjih godina, međutim, niknulo je nekoliko novih tvornica, danas među najmodernijima u Europi. U Postirima na Braču je samo godinu dana nakon privatiziranja, odnosno propasti komiškog Neptuna, skupina poduzetnika preuzela ovdašnju tvornicu Sardina. Danas svi trljaju ruke - zadovoljni su i vlasnici i lokalna samouprava. Postira su mjesto gdje je dohodak stanovnika najveći na otoku. Nezaposlenih nema, tko hoće raditi, ima posla, rekao je Ivica Mihovilović, načelnik općine Postira.

U jednoj od najmodernijih tvornica u Europi prerade se tisuće tona različite ribe. Zaposleno je 320 radnika, a uskoro bi posao moglo naći još njih osamdesetak. Puni se 30 milijuna konzervi, izvozi 80% ukupne proizvodnje i već su otvorena vrata svih važnijih svjetskih tržišta na kojima je hrvatska riba postala hit.

Hrvatski su riboprerađivači upravo otvorili i španjolsko tržište, najveće u Europi, na kojem već prodaju 10.000 tona smrznute srdele. Još kada bismo se izborili za bolje pozicije hrvatskoga ribarstva i ribara, riboprerađivačka bi industrija u Europi mogla imali lijepu budućnost. (HRT)