Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Iz mljetskih uvala uklonjeno 12 tona smeća

mljet d_01.jpg.688x388_q85_crop_upscaleU sedam dana s obala Mljeta prikupljeno je 800 vreća smeća, što je tek dio jer su očišćene samo četiri uvale. Samo 9% smeća dospjelog u more završi na vidljivom mjestu, dok ostatak potone na morsko dno. Većina smeća potječe iz Crne Gore i Albanije. Uglavnom se radi o komunalnom otpadu. Čini se kao da je smeće, umjesto na deponije, sipano iz kamiona ravno u more, priopćila je udruga Planet Zemlja. Apeliraju na Vladu RH da učini sve kako bi zaustavila takvu praksu. Volonterska akcija provedena je pod pokroviteljstvom NP-a i općine Mljet. U akciji su sudjelovali ekološki aktivisti i volonteri iz cijele Hrvatske. 

I zato svake godine - Javna ustanova Nacionalni park Mljet, otočna planinarska društva i brojni volonteri iz svih dijelova Hrvatske, priskoče u pomoć - kako bi zajedno očistili Odisejev otok.

Dio krivice ovoga tu imamo i u meteorološkim uvjetima odnosno u jugu i valovima, morskim strujama koje donose sav taj otpad sa juga, dakle s područja Albanije, rekao je Kristijan Božarov iz Crometea.


Cijela Hrvatska čisti Mljet - video (HRT)