Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Povlastice za mali obalni ribolov do 6. ožujka

predaja zahtjeva_za_mali_obalni_ribolov_-_ribari_1Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je jučer da je produljilo rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje povlastice za mali obalni ribolov - do 6. ožujka za povlasticu za mali ribolov, a do 31. ožujka zahtjev će moći predati podnositelji koji trajno odustaju od povlastice za mali obalni ribolov i koji time stječu doživotno pravo na besplatnu dozvolu za rekreacijski ribolov i ribolov parangalima. Pravilnikom o malom obalnom ribolovu definiran je rok za podnošenje zahtjeva, a taj je rok bio 30 dana od dana objave Pravilnika, odnosno do 23. veljače. "Ipak, s obzirom na izuzetno velik broj potencijalnih podnositelja (oko 10.000 važećih odobrenja za mali ribolov) i dosadašnju dinamiku predaje zahtjeva, donesena je odluka o produženju roka za podnošenje zahtjeva - do 31. ožujka 2015. godine za predaju zahtjeva onih podnositelja koji trajno odustaju od povlastice za mali obalni ribolov i koji time stječu doživotno pravo na besplatnu dozvolu za rekreacijski ribolov i ribolov parangalima; do 6. ožujka 2015. godine za predaju zahtjeva onih podnositelja koji konkuriraju za povlasticu za mali obalni ribolov", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Napominju da su izmjene i dopune Pravilnika upućene u objavu Narodnim novinama u četvrtak, 19. veljače, a stupile bi na snagu dan nakon dana objave.

Iz Ministarstva podsjećaju da su Pravilnikom o malom obalnom ribolovu (Narodne novine broj 8/2015 i 15/2015) propisani kriteriji za formiranje rang liste sudionika u malom obalnom ribolovu, postupak revizije i ažuriranja rang liste sudionika u malom obalnom ribolovu, sadržaj obrasca, uvjeti i način izdavanja povlastice za mali obalni ribolov i sadržaj i način vođenja registra povlastica.

Radi ukidanja kategorije malog ribolova, Pravilnikom je nositeljima važećih odobrenja za mali ribolov omogućen prelazak u gospodarsku kategoriju malog obalnog ribolova ili rekreacijski ribolov uz dozvolu za korištenje parangala.

Pravilnikom su definirani uvjeti i kriteriji za prelazak u neku od dvije navedene kategorije, a osnovni je preduvjet podnošenje zahtjeva na propisanom obrascu (iz Prilog 1. Pravilnika - zahtjev za izdavanje povlastice za mali obalni ribolov).

Na tom zahtjevu podnositelj naznačuje želi li konkurirati za povlasticu za mali obalni ribolov (jer je broj aktivnih povlastica temeljem važećeg odobrenja za mali ribolov ograničen na 3.500 po kalendarskoj godini) ili pak trajno odustaje od povlastice čime stječe doživotno pravo na besplatnu dozvolu za rekreacijski ribolov i ribolov parangalima.

Ministarstvo i u današnjem priopćenju poziva potencijalne podnositelje im se obrate za bilo kakva dodatna pitanja i pojašnjenja.

"S obzirom na veliki broj potencijalnih podnositelja zahtjeva, koji se podnose nadležnim ispostavama Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, i u praksi je primijećen izuzetan odaziv te su pojedine ispostave pod velikim pritiskom. Svjesni značaja ovog trenutka kao i važnosti koju budući status u ribarstvu ima za naše korisnike, ljubazno molimo za strpljenje jer ćemo kao administracija dati sve od sebe da za svaku stranku nađemo vremena za savjet i pomoć kod predaje zahtjeva", navode iz Ministarstva poljoprivrede. (HINA)