Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Rendgenskim snimkama utvrđeno da je medvjedica gađana sačmaricom

Uginula medvjedica_Regional_Express_620_350_s_c1

Regional Express je jučer objavio šokantnu vijest da je sredozemna medvjedica Adriana pred nekoliko godina upucana sačmaricom u glavu. Naknadnim pretragama, utvrđeno je da su zrna sačme nađena po cijelom tijelu i po leđima i u predjelu slabina. Nalaz: U području glave 11 zrna sačme, u području slabina, križa i repa 51 zrno sačme. Voditeljica Grupe sredozemna medvjedica Jasna Antolović dostavila nam je rezultate navedenih nalaza sa Zavoda za biologiju, Veterinarskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

'Makroskopski pregled kože i potkožja (9.2.2015.): Iz područja glave izvađena su dva zrna sačme promjera 3,1- 3,2 mm. Jedno se nalazilo desno u području ždrijela, a drugo desno uz dorzalni rub masetera. Zrno nađeno u području ždrijela bilo je uklopljenu u površinsku fasciju ventralno na vratu, dok je drugo zrno bilo dublje, ispod potkožja i platysme u maseteričnoj fasciji. U području slabina izvađena su 8 zrna, manja od onih iz glave, promjera 2,4 -2,6 mm. Ova zrna nalazila su se u dermisu i njihovim vađenjem došlo je do jakog stanjivanja kože. Ostala zrna nisu vađena, jer je predviđena izrada dermoplastičnog preparata u HPM, te da se koža ne bi znatnije oštetila. Oko zrna nisu makrsoskopski vidljive reakcije tkiva, nema krvarenja, niti se vide ulazne rane na koži.

Smatram da se radi o dva pucnja i da je od nastreljivanja prošlo dosta vremena (nemoguće je odrediti kada se to desilo). Zbog nepromijenjenog tkiva u blizini sačme i vrlo slabog prodora (nisu prodrle ni do mišića) smatram da nastreljivanje nije moglo dovesti do uginuća životinje iako je očito da se radi o krivičnom dijelu uznemiravanja i pokušaja ubijanja sredozemne medvjedice', rekao je doc. dr. sc. Tomislav Gomerčić sa Zavoda za biologiju, Veterinarskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu.

dupin 331_rtg_sred_medvjedica_002_result_620_350_s_c1Neslužbeno, vjerojatno je riječ o dvije različite osobe koje su pucale, jer je očito da je pucano iz dvije različite puške, međutim, ova informacija nije potvrđena. Antolović koju je u svezi ovog monstruoznog čina kontaktirao i pomoćnik načelnika PP Pula za krim policiju Marko Peternelj, te smo se za komentar u vezi istrage obratili policijskoj glasnogovornici Suzani Sokač.
'Policija će provesti izvide u navedenom slučaju te da će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo. Policijski službenici će poduzeti sve zakonom propisane mjere koje su potrebne kako bi se utvrdile sve okolnosti stradavanja sredozemne medvjedice. Dakle, za početak će se pregledati sva medicinska i druga dokumentacija o stradavanju sredozemne medvjedice, a potom će se poduzeti i ostale radnje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica', stoji u policijskom priopćenju.

 (Doris Floričić/Regional express)