Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Ribarska luka gradit će se u uvali Peleš

rogoznica-050U budućim planovima razvoja općine Rogoznica jedna od prioritetnijih stvari je izgradnja ribarske luke. Već dugi niz godina traži se kvalitetna lokacija koja bi ne samo pozicijom, već i popratnim sadržajima, zadovoljila ribare i mještane Rogoznice. Prostornim planom Općina Rogoznica u dogledno vrijeme ima namjeru potpuno novu ribarsku luku napraviti u uvali Peleš, ali kako do sada nikakve pripremne radnje za izgradnju luke nisu napravljene pred općinskim čelnicima stoji još puno posla. Sadašnja lokacija ribarske luke nije zadovoljavajuća zbog nekoliko stvari, a najviše izloženosti valovima. Stoga smo u Prostornom planu predvidjeli izgradnju nove ribarske luke u Zečevu, odnosno uvali Peleš, a kako se radi o iznimno važnom projektu za Rogoznicu, namjera nam je cijeli projekt napraviti što bolje, kvalitetnije i u potpunosti prilagođeno svojoj osnovnoj namjeni. Radi definiranja novog položaja ribarske luke nužno je analizirati vjetrovalnu klimu, duljinu privjetrišta, dubine, sastav dna (geološka rekognisciranja), i ostale utjecajne faktore – kaže načelnica Općine Sandra Jakelić.

Ribarska luka ‘Zečevo’ planirana je na 0,5 hektara površine, od čega bi kopneni dio iznosio 0,16 hektara, dok bi ostatak površine zauzimao akvatorij nove luke.

– Na kopnenom dijelu luke i dijelu obale, koja se oblikuje za potrebe priveza ribarskih plovila, planira se smještaj sadržaja ribarske luke, odnosno izgradnja hladnjača za ribu, benzinska crpka, izgradnja opskrbne ceste, te pješačkih površina i parkirališta – kaže Jakelić.

Za potrebe zatvaranja financijske konstrukcije, osim novaca iz općinskog proračuna, Jakelić nam je kazala kako uvelike računaju i na dio novca iz EU fondova.

– Namjera nam je da ribarska luka u uvali Peleš bude jedna od ribarskih luka na Jadranu s predznakom nacionalna. U tom pravcu prikupljamo svu potrebnu dokumentaciju kako bi s ovim projektom aplicirali prema EU fondovima od kojih bi za izgradnju i opremanje luke mogli dobiti značajna novčana sredstva. O kojim brojkama je riječ, još je ipak prerano nagađati, no kako se radi o projektu koji doslovno kreće od nule, sigurno je da će trebati jako puno novca za finalizaciju ove ideje – kaže Jakelić. (Rade Kristić/Šibenikportal)