Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

AGRRA pomaže s prijavama za scraping

Koca-1 1Trajna obustava ribolovne aktivnosti u Hrvatskoj provodi se u segmentima gospodarskog ribolova na moru, i to u ribolovu okružujućimmrežama plivaricama - srdelarama te u ribolovu povlačnim mrežama - koćama. Ribari koji se odluče prihvatiti ovu ponudu obvezni su podnijeti zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Natječaj je u tijeku i traje od 15. siječnja do 2. ožujka ove godine. Za mjeru Trajne obustave aktivnosti koćarskog i plivaričarskog ribolova, tzv. scraping, koji podrazumijeva ili trajnu obustavu djelatnosti i slanje broda u rezalište ili prenamjenu djelatnosti, Hrvatska će iz Operativnog programa EU dobiti 4,76 milijuna eura, a sve kako bi se smanjila nacionalna ribarska flota i prekomjerni izlov te u konačnici sačuvao riblji fond.

Za plovilo starosti između 15 i 30 godina, vlasnik koji je odlučio zauvijek napustiti ribarstvo pa svoj brod pošalje u rezalište, maksimalna odšteta koju može dobiti je 500 tisuća eura.

Za plovila stara između 30 i 50 godina odšteta je do 450, a za ona iznad 50 godina do 400 tisuća eura. Time su konačno poznati najvažniji detalji iz tzv. scrapinga, projekta Europske komisije kojim se želi smanjiti ribolovni napor u akvatorijima zemalja članica uništavanjem brodova ili njihovom prenamjenom u turističke i slične svrhe.

Kao preduvjet za podnošenje prijava korisnici se moraju registrirati u Evidenciji korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu da bi dobili korisničko ime i zaporku kojima mogu pristupiti mrežnoj aplikaciji AGRONET.

Branimir Baždarić, savjetnik za ribarstvo i marikulturu u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije ističe kako su sredstva ograničena, odnosno da je na raspolaganju manje sredstava u odnosu na broj onih koji udovoljavaju uvjetima natječaja. Većina se, naime, javlja po kriterijima za bodovanje, pa se očekuje da će 90 posto prijavljenih biti za koćarski ribolov, budući da se koćarice puno više boduju nego primjerice plivarice za malu plavu ribu.

AGRRA će, kaže Baždarić, zainteresiranim ribarima i vlasnicima plovila pružiti savjetodavnu pomoć prilikom popunjavanja prijave, odnosno zahtjeva. (pomorac.net)