Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Prijave za mali ribolov do 23. veljače

bbimagehandlerU zadarskoj ispostavi Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede (Ulica Ivana Mažuranića 30) nakon šest dana od stupanja na snagu novog Pravilnika o obavljanju malog obalnog ribolova, koji će drastično smanjiti broj korisnika povlastica za obavljanje te vrste ribolova, još nema značajnijeg pristizanja zahtjeva zainteresiranih, točnije dosadašnjih nositelja povlastica. Kako je poznato u Hrvatskoj će se broj malih ribara smanjiti sa dosadašnjih 13.000 na 3.500 nositelja povlastica, a rok za podnošenje zahtjeva je 23.veljače. Čini se da su mali ribari zadarskog područja još uvijek u fazi premišljanja da li se odlučiti za mali obalni ribolov ili besplatnu stalnu dozvolu za sportsko-rekreacijski ribolov. Najvažnija razlika između povlastice i dozovole je u jednom ribolovnom alatu, mrežama, s tim da u malom obalnom ribolovu vrijede neka od pravila iz pravog gospodarskog ribolova, poput evidencije ulova.

Kao i u nizu prijašnjih slučajeva donošenja važnih zakonskih akata i ovaj Pravilnik sugerira kako hrvatski adminstrativni aparat uvijek ponovno upoznaje građanje za koje radi. Tako se uz zahtjev za dobijanje povlastice traži niz dokumenata kojima potencijalni nositelj treba dokazati da se uklapa u zadana pravila.

Potrebno je priložiti: dokaz o posjedovanju važećeg odobrenja za mali ribolov, identifikacijsku ispravu, važeća ispravu o plovilu za koje se traži izdavanje povlastice koje je upisano u registar ribarske flote RH i kojem je dodijeljen CFR broj, dokaz o vlasništvu plovila ili ugovor o najmu plovila ukoliko podnositelj zahtjeva nije vlasnik, potvrdu Porezne uprave o visini prihoda za podnositelja zahtjeva i članove kućanstva u 2013. godini, uvjerenje o prebivalištu i njegovu trajanju podnositelja zahtjeva izdano od nadležnog tijela (Ministarstvo unutarnjih poslova), uvjerenje o prebivalištu članova kućanstva izdano od nadležnog tijela (Ministarstvo unutarnjih poslova), potvrdu o nezaposlenosti i njegovu trajanju izdanu od nadležnog tijela (Hrvatski zavod za zapošljavanje) ako je podnositelj nezaposlen, rješenje ili potvrdu o stupnju invalidnosti izdanu od nadležnog tijela za invalide, braniteljsku iskaznicu ili potvrdu o braniteljskom statusu izdanu od nadležnog tijela (Ministarstvo branitelja), ukoliko je podnositelj branitelj, dok umirovljenici moraju priložiti, dokaz o umirovljenju, a umirovljeni profesionalni ribar i dokaz da je podnositelj bio ovlaštenik povlastice za gospodarski ribolov na moru ili povlastice za uzgoj riba i drugih morskih organizama.

Kada se pribave svi ti dokumenti to još uvijek ne znači da će svi zainteresirani i dobiti povlasticu budući da je broj korisnika ograničen. Naime, svaki će se zahtjev bodovati, a na osnovu bodova će biti sastavljena rang-lista na osnovu koje će se izdavati povlastice. Njaviše se bodova dobija na godine starosti (50 godina je 50 bodova, a svaka dodatna godina jedan bod više), zatim visina prihoda, nezaposlenost, braniteljski status, ali i kategorija u kojoj se nalazi otok na kojem podnositelj zahtjeva živi.

Kako bi olakšali snalaženje u novom Pravilniku ovdje je link na kojem se nalazi cijeli Pravilnik o malom obalnom ribolovu. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_01_8_191.html
(
Mario Vuksan/Zadarski)