Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo smatra da Jadran zaslužuje više i bolje

oil rigIz Instituta za oceanografiju i ribarstvo ističu kako je Strateška studija o eksploataciji ugljikovodika u Jadranu rađena u neprimjereno kratkom roku, a u stručnom timu nisu bili relevantni stručnjaci za izrazito važne dijelove studije - biološku, kemijsku i fizičku oceanografiju, ribarstvo, socio-ekonomiju. Sve više stručnjaka i znanstvenih institucija potvrđuje mišljenje brojnih okolišnih udruga kako se proces dovođenja naftnih korporacija u Jadran provodi nestručno. Danas su se iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo pismeno očitovali o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu načinjenoj od strane izvođača Ires ekologija doo., a koji je na javnoj raspravi od 16. siječnja.

"Iako je navedeni dokument volumenom izrazito obiman (449 stranica) mišljenja smo da ne daje relevantan opis recentnog ekološkog stanja Jadranskog mora, niti da na adekvatan način sagledava potencijalne negativne učinke na ekosustav i prateće gospodarske aktivnosti (poglavito ribolov i marikulturu) kao posljedicu aktivnosti vezanih uz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, kao niti da dovoljno detaljno razrađuje i predlaže različita varijantna rješenja za ublažavanje negativnih učinaka", ocjenjuju iz uglednog Instituta.

Institut za oceanografiju i ribarstvo: Strateška studija ima smisla jedino ukoliko se javlja u najranijim fazama donošenja odluka vezanih uz određeni projekt.
Potvrđujući ono što cijelo vrijeme tvrde okolišne udruge i pojedinci poput europarlamentarca Davora Škrleca, iz Instituta ističu kako je Strateška studija trebala prethoditi i biti podloga za radnje koje se odnose na definiranje istražnih područja i natječaja za koncesije.

"Strateška studija ima smisla jedino ukoliko se javlja u najranijim fazama donošenja odluka vezanih uz određeni projekt", naglašavaju.

Navode, također, kako strateška studija nije ponudila dublju analizu posljedica potencijalnih utjecaja u kontekstu održivosti projekt, dublju analizu kumulativnih utjecaja na okoliš i gospodarstvo, dublju analizu socioekonomskih učinaka istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, nije razmotrila široki raspon potencijalnih alternativa i varijantnih rješenja...

Izvođači su ovu studiju radili u neprimjereno kratkom roku, a u stručnom timu, prema mišljenju koje potpisuje ravnatelj Instituta Dr. sc. Nedo Vrgoč, nisu imali relevantne stručnjake za izrazito važne dijelove studije (biološku, kemijsku i fizičku oceanografiju, ribarstvo, socio-ekonomiju).

Institut navodi još cijeli niz manjkavosti Studije, zaključno s pozivom da se Studija ozbiljno doradi, a cijelo očitovanje pročitajte OVDJE. (H-alter)