Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

IPARD će udvostručiti preradu inćuna

074221 eeb9288bff1237cc5251Kaljani su poznati ribari, uz najveću ribarsku flotu na Jadranu, po ulovu i preradi ribe. Jedna od ribarskih zadruga - "Sloga", dobila je novac od IPARD-a i uskoro kreću u realizaciju projekta proširenja proizvodnje, kako bi zadovoljili ne samo domaće, već i svjetska tržišta. Godišnje kaljska ribarska zadruga "Sloga" , proizvede između 15 i 20 tona posoljene ribe. To je, kažu, premalo, da bi udovoljili potražnji. Zanimanja ima ne samo na domaćem, već i na svjetskom tržištu. Zato kreću u proširenje proizvodnje na novom, daleko većem prostoru. Duško Vidov, načelnik općine Kali: " Naime, poznato je da je odobren projekt, natječaj za IPARD, vrijednost investicije je 16 milijuna kuna, i vjerujem da će se naći financijska konstrukcija i onda bi se išlo u preradu ribe, znači mariniranje i soljenje."

Prosječna godišnja proizvodnja od 15 do 20 tona, povećala bi se, kažu, barem za 100 posto - Europi već poznati slani inćuni, slane srdele i marinirana riba. Šime Bubičić, upravitelj kaljske ribarske zadruge "Sloga" :


"Ovaj naš mali pogon ne može nikako odgovoriti sa svojim kapacitetima potrebama tržišta. Tako je sada u postupku i preseljenje ovog cijelog pogona u Velu Lamjanu, jedinu industrijsku zonu na otocima u Hrvatskoj."

Uz povećanje opsega posla, povećao bi se i broj zaposlenih, kojih je sada u ovoj zadruzi 25. Povećat će se i paleta proizvoda, uz filetiranje plave ribe u planu je i zamrznuti pogon. Završetak projekta, i početak rada u novim pogonima, očekuje se do kraja iduće godine. (HRT)