Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Otvaranje burze ribe u Umagu primarna potreba ribara s Bujštine

umagPrilagodbe EU ribarstvu, otkako je Hrvatska pristupila velikoj europskoj državnoj obitelji, događaju se sporo i gotovo se i ne primjećuju. Ogromne pomake hrvatski ribari osjećaju tek u velikom broju propisa koje moraju poštovati, a koji guše rad i egzistenciju ribara. Da bi uspjeli osigurati egzistenciju preostalo im je pristupiti boljoj organizaciji ribarskog 'društva' uz uvjet da i lokalna samouprava radi brže i učinkovitije svoj posao kako bi ribari mogli normalno, sukladno propisima, obavljati svoj posao, svojevrstan je 'šlagvort' kojeg je umaška Udruga 'Mare Croaticum', kako čelnici Udruge vole isticati jednom od vodećih aktivnih nezavisnih udruga ribara, u suradnji s članovima Umaških zadruga 'Sarguis' i 'Oštriga', odaslala u javnost uoči radnog sastanka u Umagu s pomoćnikom ministra poljoprivrede Ante Mišurom, načelnicom Sektora za strukture i tržišne mjere u ribarstvu Irenom Jahutka, višim ribarskim inspektorom Mariom Rogošić, pročelnikom za poljoprivredu IŽ Milanom Antolovićem i predstavnicima grada Umaga koje je predvodio dogradonačelnik Niko Čančarević.

Nudimo više prijedloga, važnih za lokalne ribare čije ostvarenje bi doprinijelo boljem standardu profesionalnih ribara, zaradi, većem broju zaposlenih, investicijama, koje bi se pozitivno odrazile i na lokalnu sredinu naglasio je predsjednik U.P.R. Mare Croaticum Danile Kolec, naglasivši kako je sastanak u Umagu za ribare s Bujštine izuzetno važan budući rješenje istaknutih problema znači i svjetliju budućnost za ribare.

Otvaranje burze ribe u Umagu je primarna potreba ribara s Bujštine, naglasio je Kolec. Novi pravilnik o iskrcajnim mjestima ribe posebno komplicira rad ribara budući nalaže iskrcaj ribe na jednom mjestu uz prethodnu najavu što 'osigurava' čekanje, papirologiju, i duge probleme koji jako otežavaju rad ribara.

Otvaranje burze riba u Umagu ribari s Bujštine vide logičnim potezom jer je luka na sjeverozapadnom dijelu Jadrana najsigurnija, prometno dobro povezana. Kolec je istaknuo da bi se burza financirala od zarađenog postotka pri prodaji ribe budući da bi prodaja ribe privukla trgovce, ugostitelje pa i onih s bližih prostora, Slovenije, Italije i Austrije.

Dobro iskustvo s prodajom ribe na burzi ribari s prostora Bujštine stekli su na ribljoj burzi u Trstu i pritom naglašavaju da udaljenost tršćanske burze od Umaga, Bujštine, djeluje na povećane troškove poslovanja ribara.

Ribljih burzi u Hrvatskoj nema, a one su budućnost za ribarstvo Hrvatske, rekao je Mišura naglasivši kako se uskoro u Tribunju otvara burza ribe. Gradnje novih objekata burze nema, rekao je Mišura no postojeći objekti u lukama, uz koje se može organizirati iskrcajno mjesto za ribu, mogu se preurediti, uz sufinanciranje Ministarstva, u riblje burze.

Podršku otvaranju riblje burze u Umagu dao je i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović koji je naglasio da Istarska županija može sufinancirati projekt s jednom trećinom troškova uz naglasak da i lokalna samouprava, uz Lučku upravu, mora zadovoljiti, u općem interesu, potrebe ribara.

U Umagu je također istaknuta potreba za 'škverom' za ribarska plovila na području Umaga.

Sveopća gospodarska kriza prouzročila je da ribari sve rjeđe servisiraju svoje brodove, što rezultira sve manjom sigurnošću plovila i ribara koji ih koriste. Grad mora pod hitno poduzeti mjere da se osigura mjesto za otvaranje ribarskog škvera, koji u Umagu ne postoji, a koji bi se bez velikih investicija mogao otvoriti uvali Pozioi, naglasio je Kolec .

Ribari su s velikim naglaskom na hitno rješavanje 'nominirali' i problem suženog prostora u akvatoriju ispred Umaga za marikulturu čiji su proizvodi (školjke) sve traženiji na tržištu.

Ribari su istakli i problem nefunkcioniranja luke Umag, koja je u velikom postotku površine neiskorištena s obzirom na svoju neuređenost, pličinu mora, manjku vezova.

Inzistiramo da se Lučka uprava Umag izdvoji iz sustava Umag-Novigrad kako bi se njezina aktivnost više usmjerila na potrebe korisnika luke, te da se u Upravi LU nađe prostora i za ribara kao njezinog člana.

Ribari su istakli i potrebu da se u praksi realizira i njihovo zakonsko pravo, uz dopuštenje Grada, da sa svojih plovila prodaju ribu. Potrebu za većim sudjelovanje u trgovini ribari su iskazali i kroz zahtjev da im se od strane Grada dozvoli organiziranje ribarskih fešti u luci Umag koji trenutno nema, a mogu biti dobar turistički promotivni 'materijal' što vidljivo na primjerima iz drugih sredina na obali Jadrana. (iPress)