Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova

Cromaris povećava proizvodnju

76fb6f3e2791d8db27fe0d1e7f53abe3 w700Cromaris je upravo dobio dozvolu za povećanje uzgoja bijele ribe na dvije lokacije u Zadarskoj županiji – kod Zaglava će kapaciteti za 630 narasti na 1.101 tonu gdišnje, a lokacija Lamjana sa 1.840 ide na 2.555 tona godišnje. Suglasnost Ministrastva zaštite okoliša na proširenje kapaciteta znači da će se već od ove godine u Cromarisu moći proizovditi  skoro 6.000 tona bijele ribe godišnje, a ambiciozan plan tvrtke je do 2020. godine ostvariti  proizvodnju od 10.000 tona jer u mariklulturu Adris grupa ulaže impozantih 400 milijuna kuna. Suglasnost Ministarstva zaštite okoliša ishođena je nakon uobičajenee složene procedure, a zanimljivo je da su tijekom javne rasprave došle samo primjedbe Donata Petriciolija, stručnjaka za biologiju i ekologiju mora. On je iznio niz primjedbi na tehničku izvedbu proširenja kapaciteta, na lokacije, strujanje mora, sugerirao korekcije, pogotovo vezano uz nadzor onečišenja ne samo u neposrednoj blizini kaveza. Manji dio njegovih primjedbi je uvažen, a Ministarstvo je propisalo dosta mjera čije provođenje bi trebalo osigurati zadržavanje čistog okoliša.
Na uzgajalištu Velo žalo u blizini Zaglava nalazi se 28 kaveza promjera 16 metara (za mlađ) i još 34 kaveza promjera 25 metara (za uzgoj). U njima se sada bio dozvljen uzgoj 630 tona bijele ribe, točnije brancina i orade, a na ribojgojilištu je zaposleno 30 ljudi. U tim se istim kavezima planira uzgoj 1.101 tone ribe godišnjem, a uz to je predviđen i uzgoj dagnji na tim kavizima kao obraštaj, s tim da bi se kao poluproizvod školjke skidale i prenosile na uzgoj do konzumne veličine na uzgajalište Košara kod Pašmana.

Skoro 60 posto hrvatske proizvodnje

Slično se predviđa na uzgajalipštu zvanom Lamjana, a radi se zaprao o kavezima na lokacijama Veli Škoj, Golac i Bisage uz jugozapadnu obalu Ugljana. Na tim se lokacijama sada uzgaja 1.840 tona bijele ribe godišnje, a ovim se izmjenama kapacieti povećavau na 2.555 tona godišnje.
Na ova će se način ukupni udio Cromarisa u hrvatskoj marikulturi bitno povećati – dosad je na području Zadarske županije bila proizvedena polovica od ukupne hrvatske uzgojene bijele ribe, a sad se to već približava  iznosu od 60 posto. (Mediapress)